2012. december 25., kedd

A karácsonyi kampánygépház mérlege.


A Hallgatói Hálózat karácsonyfája.
Forrás: Hallgatói Hálózat
A Karácsony sokaknak egyfajta leltár. Számba veszik, hogy mi az az ajándék, amivel a környezetükben élők kedveskednek, vagy talán a túlélésüket biztosítják. Néha pár nappal előbb, néha pár nappal később, már szinte az új esztendőbe is bele nyúlva. A házelnök például egy interjúval kedveskedett a népnek, mert ő azt tudta nyújtani Karácsonyra. Ahogy Orbán Viktor is egy TV-s beszélgetést nyújtott át a köznek. Megpróbálva legalább saját magát megnyugtatni, hogy a diákokkal semmi gond, és szinte mindent megkaptak. Míg másnap már mindenki mást is nyugtatgatott, hogy az ország a helyén van, és gazdasága stabil.

Az elsősorban vallási indíttatású ünnepként ismert Karácsony kapcsán talán nem illik ördögöket emlegetni, de mint tudjuk, azok ott szoktak lapulni a részletekben. Olyan kis gonosz izék, melyek kikezdik a nagy vezetők mondandójának komolyságát. Annak idején Kósáné Kovács Magda mondta ki azt az azóta közszájon forgó morális igazságot, hogy „Nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani”. Ez kétségtelenül igaz, azzal a kitétellel, hogy nem elég tisztességesnek látszani, annak is kell lenni. Talán erre is rímel Kövér László kijelentése, hogy „a politikában nemcsak az a lényeges, hogy mi micsoda, hanem hogy minek látszik”. Például, mivel a december a kinevezések időszaka is, néhány kinevezés akár politikai gesztusnak, a bennfentesség erősítésének, vagy akár karácsonyi ajándéknak is látszhat. Így volt ez 2011. decemberében is, amikor Szájer József feleségét, Handó Tündét az Országos Bírósági Hivatal elnöki posztjára jelölték. S nincs másként most sem, amikor Kövér László házelnök feleségének, Bekk Máriának például friss ropogós beosztást hozott az ünnep közeledése a szigetszentmiklósi járási hivatal vezetői kinevezésével. Így amikor Kövér László azt állítja, hogy azt, amit a jobboldal épít, a baloldal rombolja, Kósáné Kovács Magda kijelentése fényében az is igaz, hogy a jobboldal pedig azt rombolja. Valamiért nem érzik égető szükségét annak, hogy legalább tisztességesnek látszanak.

Talán bízva abban, hogy a kommunikációs csatornák formális, vagy informális uralásával bármi, bármikor beállítható úgy, ahogy tetszik. Legfeljebb egy kis etikátlan háttérnyomás kell a nyilatkozókra, mint a diákok képviselőjének esete mutatta. De nem gond, mert a hatalomnak erre is van megfelelő csinovnyikja a tarsolyban. Ha pedig már a diákokról van szó, akkor ugyebár mindent megkaptak. Majdnem mindent. Ígéreteket, naponta, és most is változó számokat, illetve provokációt. Elvégre készüljenek csak fel a valós életre. Listázással, és megosztással. Mely utóbbiban kétségtelenül Balog Zoltán hű társa lett a miniszterelnöknek. Félretéve a moralizáló lelkészt, és szolgálatba léptetve a HÓOK-kal egyedül tárgyalni kész minisztert. A december közepén még csak egyoldalúan közölt megosztási szándék a HÖOK jóvoltából egyre inkább valóság. De ez nem a Karácsony ajándéka, ahogy a Kossuth tér is karácsonyfa nélkül maradt. Pontosabban maradt volna a kormányzat jóvoltából. Ám, a diákság pótolta ezt a hiányt. A Hallgatói Hálózat felállította azt a fácskát, melyen díszként lógtak azok a szakok, melyek megszűnnek a dübörgő felsőoktatási átszervezések nyomán.

Bár, miként arra Semjén Zsolt rámutatott, vigyázni kell a demonstrációkkal. A KDNP elnöke ugyan a Dunába szórt rózsaszirmokra hivatkozott, de biztos a demonstrációk morális tartalmára gondolt. Karácsonykor keresztényként nem lehet másként. Konkrétan kijelentette, hogy Hoffmann Rózsa nagy dolgokat vitt véghez, és rózsaszirmokat a vízbe hullajtani, már majdnem olyan, mintha a Dunába lőnék az államtitkárt. Semjén Zsoltnak abban talán igaza is lehet, hogy a gesztus-értéke nem volt a legjobb az akciónak. Azonban annak fényében, hogy az antiszemitizmus elleni tüntetésen a KDNP nem szólalt fel, kissé visszás a diákokra való, valami antiszemita jellegű, címkeakasztási kísérlet. Ahogy a morális kioktatás is furcsa egy olyan politikustól, akinek diplomái kapcsán számos morális kérdés vethető fel. Mert, miként azt a Karácsonykor ünnepelt Jézus mondta: „Miért nézed pedig a szálkát, a mely a te atyádfia szemében van, a gerendát pedig, a mely a te szemedben van, nem veszed észre?” (Mt 7,3). Bár fel sem tételezem, hogy egy magát katolikusnak tartó párt vezetője ne olvasta volna a Bibliát.

Így bizonyára nem idegen tőle a szegények megsegítése sem, melynek egyik jele lehet a téli hidegben nélkülözők megsegítése. Például étellel a napi túlélés elősegítése jegyében, miközben a kormánypolitikában a kampány gépháza dohog tovább. Jelszavakat, frázisokat, nyilatkozatokat köpködve csak ki. Az meg nyilván optikai csalódás, hogy ezeken az akciókon nem kormányszervek jeleskednek. A Blaha Lujza téren például az ételosztás a Demokratikus Koalíció részéről a Karácsony előtti napon, míg az ünnep alatt az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány jóvoltából zajlott. Rekordot döntő sorokkal. Azoknak, akiknek talán rádióra, újságra sem telik, hogy tudják, az ország stabil, és gazdasága remek. Csak bőrükön érzik a hideget, meleget. S hidegben sem kapnak zsíros rokon-pozíciót, mert csak közemberek. Akik rosszul házasodtak, és eleget sem kapartak.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése