2012. december 8., szombat

Semjén és az ELTE dékánjának ön-meggondolása.


Az ELTE, mint igazán patinás egyetemhez illik, és teljes elkötelezettséggel az általuk kiadott diplomák minőségbiztosítása befejezték a Semjén-dolgozat vizsgálatát. Ennek alapján nincs mit tennie az egyetemnek, bár Tausz Katalin dékán-asszony háromszor is összevonta a szemöldökét talán. Azt azért elmondta a HVG híre szerint, hogy súlyos etikai vétség történt a szociológia-dolgozat elkészülte során. Semjén Zsolt sietett is leszögezni, hogy részéről is lezártnak tekinti az ügyet. Megkönnyebbülve, mint kiskorú bolti tolvaj, ha megússza a rendőrt. Holott tulajdonképpen csak most vesz alighanem új lendületet a botrány, ami a KDNP politikusa körül alakul.

Az egyik botránykő maga az ELTE most nyilatkozó dékánja lehet, mivel Tausz Katalin kezdetben semmilyen vizsgálatot nem tartott megindítandónak. Ezzel alighanem előre sietve abban a sorban, mely a Hoffmann Rózsának gesztust gyakorlók számára jött létre. Ahogy korábban írtam: „Hoffmann Rózsa kezében a pénzcsap az oktatási intézményekkel kapcsolatban. Semjén Zsolt pedig Hoffmann Rózsa példaképe. Semjén Zsolt dolgozatával kapcsolatban pedig egy oktatási intézménynek kellene vizsgálatot folytatni”. Az tehát, hogy később mégis elindult a vizsgálat, könnyedén lehet annak a következménye, hogy a kormányzat környékéről erre megkapta a dékán-asszony a felhatalmazást. Ahhoz ugyanis nem kell nagy konspirációs előre-látás, hogy a mindennemű vizsgálat mellőzése tarthatatlanná vált, vagy könnyen tarthatatlanná válhatott volna. A mai nyilatkozat féloldalassága pedig alig változtat azon az érzésen, hogy valami előre leosztott koreográfia zajlott a háttérben. Akár emleget a dékán súlyos tudományetikai vétséget, akár nem.

Amikor Tausz Katalin az önplágiumot próbálta előtérbe tolni, akkor végső soron arra a tanintézetre próbálta a felelősség egy részét rámaszatolni, aki azt a bizonyos doktori-szerű bizonyítványt kiállította. Ezzel részben mentve talán a saját intézményét, részben nagyobb támadási felületre próbálva szétosztani a nyomást. S megfeledkezve arról, hogy a szociológia-dolgozatnak nem csak kipipálós szerepe kellett volna, hogy legyen. Az önplágiumon alapuló dolgozat elismerése „azért lehet kétséges, mert kétségessé teszi a képzés anyagának elsajátítását, adekvát ismeretét”. Azaz, amikor a dékán azt mondja, hogy nincs mit tenni az ügyben, akkor tulajdonképpen az ELTE, mint képzőhely is kap egy igen gyengécske bizonyítványt. Azt üzenve, hogy „itt bármire adunk diplomát, csak porold le alaposan”. Ha azonban ez nem így van valójában, csak Semjén Zsolt esetében tesznek kivételt, akkor sajnos egy újabb lóláb kezd kikandikálni a dékán-asszony papírjai alól. Az, hogy valamiért csak azzal a feltétellel engedték a vizsgálat lezajlását, ha az egy elmaszatolható eredményre vezet majd, ami megállapít valamicske etikai izét, de nem jelenti komolyabb konzekvencia levonását. Ha azonban Tausz Katalin politikai alku tárgyává tette esetleg a hallgatói, és közvetve az oktatói minősítéseket, akkor tulajdonképpen csak az a kérdés marad, hogy ő meddig marad.
Az egyetem dolgain kívül azonban nem árt elfeledkezni arról sem, hogy Semjén Zsot annak a pártnak, a KDNP-nek a feje, mely kézként Hoffmann Rózsát is delegálta. Oda be az oktatáspolitikába, melynek részévé agitálták a hittan, illetve etika és erkölcs oktatását. Azt most ne feszegessük, hogy pár politikusra ráférne a hittan is, ha már állandóan a kereszténységre hivatkoznak. Maradjunk az etikánál, mellyel kapcsolatban még a kurtán-furcsán lezárt vizsgálat is elmarasztalta Semjén Zsoltot. Tehát adott egy politikus, akinek pártbéli beosztottja szabja meg a tanítandó etikát. Az a beosztott, aki a plágiumügyek hajnalán messze visszhangzó hűségesküt tett Semjén Zsolt mellett. Ezt követően talán el kellene azon is gondolkodni, hogy az említett tárgy oktatása kapcsán mennyire lehet hiteles az oktatáspolitika? Illetve elgondolkodni sem kell rajta. Pont annyira hiteles, mint amennyire Orbán Viktor ígérete a tandíjakkal kapcsolatban. Semennyire. S Semjén Zsoltnak, ha semmi másért, ezért le kellene mondania. Hoffmann Rózsával, mint hű csatlósával egyetemben. Ha pártja valóban felelősséget érezne bármi másért a saját túlélésén kívül.

Ezzel szemben Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, csak azt tartotta szükségesnek világgá kürtölni, hogy tudomásul veszik az ELTE vizsgálatát és „Semjén Zsolt így - az ELTÉ-vel egyetemben - véglegesen és hivatalosan is lezártnak tekinti a témát”. Semmi személyes, az etikai vétség szintjén levont, konzekvencia. Így ez szintén azt látszik alátámasztani, hogy Tausz Katalin egy politikai játszmában játszotta el a neki szánt szerepet. Mit sem törődve az ELTE, mint iskola további elfogadottságával, elfogadhatóságával.

Simay Endre István

2 megjegyzés:

  1. Huha! Alaposan szétszálaztad, így még büdösebb ez az ügy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Könnyen lehet, hogy Tausz Katalin kap majd valami ellenállhatatlan állásajánlatot. Mondjuk a Századvégnél. S távozik dékánként.

      Törlés