2013. január 8., kedd

Bayer féligazságai és a diák-korbács.

Ezt a barnát együtt faljuk. Ugye Zsolti?
Forrás: 168óra
A vékony jégen is nagyot lehet esni, és könnyebben be is szakad az ember alatt. Ez még akkor is igaz, ha valaki önkezével vékonyítja a jeget. S ebben az esetben a politikai vitakultúrában oly gyakori csúsztatások sem segítenek. Néha akár ronthatnak is, mert semmi ágáról levegőbe pufogtatott szavakká válnak. Amikor a krumplileves már nem is leves, és nem is krumpli. Ami azonban nem jelenti azt, hogy a féligazságokba kapaszkodva ne próbálna emberünk kimászni a vízből, de legalább magával rántani azokat, akik az éppen aktuális féligazságainak populizmusába kapaszkodnak.

Bayer Zsolt pontosan ezt az utat járta, járja be a napokban. Miután megírta a maga, népcsoport szintű alázást, diszkriminációt, és leállatozást tartalmazó írását, azt kellett tapasztalnia, hogy az beszakította alatta a jeget. Alighanem nem számított arra, hogy az általa idézett vers szerzője, és a közvélemény java része is felhorgad erre. Illetve, ez talán nem igaz. Elvégre lehet, hogy a Fidesz és Orbán Viktor melletti kiállás Békemeneteinek prominense, a Fidesz 5-ös számú tagkönyvének birtokosa pont ezt szerette volna. Mert lehet, hogy a politika-kommunikációs prostitúciónak is van egy olyan szintje, amikor már mindegy, hogy mit beszélnek róla, csak ott ússzon a felszínen. S az is mindegy, hogy parafaként, hajóként, vagy emésztési végtermékként. A jég átszakadását tehát inkább az jelezhette, hogy kedvenc pártjának kormánytisztviselője sem állt ki mellette. Navracsics Tibor világosan kijelentette, hogy aki népcsoportok ellen szít, annak nincs helye egy közösségben.

Ez akkor is világos állásfoglalás, ha Selmeczi Gabriella szerint „A Fidesznek, mint pártnak ebben a kérdésben nincs testületi álláspontja”. Mely utóbbi alighanem inkább azt jelzi, hogy Bayer-nek sikerült kommunikációs mattot adnia a pártnak. Hiszen akár joggal gondolhatta, hogy nem lesz a cigányirtást vizionáló írásából baj. Elvégre Orbán Viktor személyesen nem képviseltette magát az antifasiszta nagygyűlésen, és Rogán Antal fellépésének másnapján egy diszkréten antiszemita beszédre is ragadtatta magát. Tehát Selmeczi Gabriella tényleg nem lehetett könnyű helyzetben, mivel a Bayerrel azonosulni is kínos lehet a pártnak, miközben a Békemenet, mint a hatalmi zsarolás eszköze kell nekik, mint egy falat kenyér. Akkor is, ha kicsit penészes, kicsit barnás. No meg kicsit gyomorforgató, ha például a szülők és nagyszülők nemzedékét akarná felvonultatni a diákság ellen. Bár, gondolom, Bayer Zsoltnak ez sem okozna gondot. Számára talán a diákság is csak kicsi állatkák zűrzavaros csürhéje.

Ezt nem lehet tudni. Azt azonban igen, hogy Bayer Zsolt nekiállt magyarázkodni, és előszedte a közkeletű lózungok ládikáját. A ládafiában pedig megtalálta az aktuális féligazságot: „Hogy ne legyenek késelő, lincselő, erőszaktevő cigányok közöttünk. És nem cigányokból se legyen ilyen, egy sem.” Azt ugyanis senki nem fogja mondani, hogy igen, legyenek késelők, lincselők, és erőszaktevők minden utcasarkon. Azonban ehhez nem hangulatkeltés, hanem hatékony bűnüldözés kell. Felesleges ehhez bármely népcsoportot nevesíteni, hiszen a bűnelkövető az bűnelkövető.

Azonban Bayer Zsolt még magyarázkodni sem tud úgy, hogy ne tördelje le a vékony jég peremének néhány darabját: „Én rendet akarok. Azt akarom, hogy minden tisztességes cigány ember boldoguljon ebben az országban, és minden, társadalmi együttélésre képtelen és alkalmatlan cigány pedig legyen kirekesztve a társadalomból”. Esetleg úgy gondolja, hogy amennyiben egy társadalmi együttélésre képtelen ember fekete egyenruhát húz, és az ő rendjét képviseli, akkor az rendben van? Mert Bayer Zsolt mentegetőzni is csak cigányozva tud. S mintegy mellékesen, Erdős Virágnak címezve, lehülyéz mindenki mást: „Aki ezt nem érti, az hülye”.

S tulajdonképpen innentől válik szinte irrelevánssá még a magyarázkodás is. Sok emberi nem maradt benne, ahogy szerzőjében sem. Az, hogy ezt követően a Békemenet valóban a megbékélést szolgálja Bayer Zsolt vezetésével, az a korábbiaknál is kérdésesebb. Miközben egyre kevésbé kérdéses, hogy a diákság elleni fenyegetés az ellenük való menet szervezésének lebegtetése. Ez pedig már túlmutat azon, hogy Orbán pártjának egyik első tagjaként egy fasisztoid publicista miben véli megtalálni szellemi önkielégítésének fétisét.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése