2013. január 15., kedd

Selmeczi és a Werber-pánik.

Forrás: Keene State College
A gyűlölet biztosan rossz tanácsadó, és olyan érzelem, mely nem alkalmas a személyiség építésére. Ahogy a pánik sem tartozik a személyiség egészséges működését olajozó érzésrendszerek közé. Aki azonban pánikban él, az gyakran érzi a saját kudarcait úgy, hogy a világ ellene van összeesküdve, és tulajdonképpen elvtelenül gyűlölik. S ez az érzelem gyakran független a tényektől, amit bárki megfigyelhet akkor, ha megpróbál egy bepánikolt gyermeket racionális érvekkel meggyőzni a sárkányok működésmódjáról. Ilyesmi lehet talán az, amikor a gazdasági és politikai teljesítmények szintje miatt csökkenő népszerűséget egy párt vezetője a személyiségébe tükröztet vissza.

Azzal az eltéréssel, hogy amennyiben a saját köreiben visszajelzésre képtelen viszonyokat alakít ki, akkor két következménnyel számolhatunk. Az egyik az, hogy a saját belső világa egy önerősítő folyamatban alakul tovább. A másik az, hogy a környezetére is ráragad a hatalmi pánikból valami. Mivel kezdetben a hatalom birtokosának kiszolgálásakor a saját egzisztencia záloga a vezető kiszolgálása. Majd, az ennek során gyűjtött kompromittálódásos tőke teszi lehetetlenné a szakítást. Felmérve, hogy a vezető bukása óhatatlanul a csinovnyikok belső rétegének a bukását is okozza, okozhatja. Az pedig ismert, és általam is többször említett jelenség, hogy ilyenkor szükség van egy olyan, az adott személytől független külső tényezőre, amire mutogathat. Ellenségképekre, vagy képzelt ellenségekre, bűnbakokra. Akiknek, vagy amiknek a világképben való felértékelése akkor is igaz, ha különben valóban nem szent ereklyék és hibátlanul makulátlan emberek népesítik be a világot.

Az, hogy Orbán Viktor környezetében nem túl sokan lehetnek azok, akik a király ruhatáráról beszélhetnek, arra legutóbb egy gazdasági elemzésmutatott rá. A piaci érték felett fél milliárd euróval megvenni szándékolt E.On kapcsán említi egy szakértő, hogy „senki nem mert neki szólni, hogy főnök ezt ne így, ne ennyiért”. Holott például a z E.On piaci visszavonulását, például Szlovákiában, aligha lehet a hazai baloldal áskálódásának tekinteni. Ezt szerencsére még nem is halottuk a Fidesz valamelyik megmondójától, vagy például a saját döntéseihez ragaszkodó miniszterelnöktől. Bár könnyen lehet, hogy a hazai vásárlást kritizáló Mártha Imre esetében hamarosan megtudjuk majd a tutit. Bayertől talán azt, hogy cigány vagy esetleg zsidó. Ha nem, akkor azt, hogy a nemzetközi cionista összeesküvés tagja, mely összeesküvésnek csak a fondorlatos veszteségokozás a célja. Például lefizetik a varázslókat, akik ezoterikus kapcsolatukkal, Kerényin keresztül, sugallják az ilyen vásárlásokat Orbán Viktornak. Ha pedig minden kötél szakad, akkor Szijjártó Péter még mindig nyilatkozhat arról, hogy az azeri baltanyelekben komprimált gáz sokkal hatékonyabb. Esetleg bedobják a csatába Selmeczi Gabriellát, aki ellenségképek festegetésében már többször is, bizonyítottan, szintet lépett.

Legutóbb akkor, amikor alkalmazkodott a Fidesz legújabb hivatalos fóbiájához, melyet egyszerűen Werber-fóbiának is lehetne nevezni. Az utóbbi tüneteinek egyikeként bukkant elő Selmeczi Gabriella kijelentése, hogy minden utcába gyűlöletfelelőst telepít szerinte a kampánytanácsadó. Ron Werber-t szentté avatni természetesen meddő kísérlet lenne, de az említett kijelentéssel a Fidesz szóvivője tulajdonképpen még várhatott volna. Addig mindenképpen, amíg a főnökétől nem kapja meg a pontos leírását ennek a gyűlölet-telepítésnek. Még akkor is, ha az MSZP közleményei alapján valóban szó esett a választókerületi felelősök felkészítéséről, és Mesterházy Attila ennél finomabb felbontású kapcsolattartásról is megemlékezett. Azonban a Fidesz szóvivője talán még dolgozhatott volna a koncepción abba az irányba, hogy ehhez konspiratív lakásokat is vennének-e az egyes utcákba, vagy csak önkéntesekről van-e szó? Azt sem tudtuk meg, hogy Kerényi szerint mindenkiben ott levő, és Orbán Viktorral fennálló, spirituális kapcsolatot felhasználva fognak viaszbábukat szurkálni tűkkel, vagy csak simán, napi átalányban fognak gyűlölködni.

Miközben persze továbbra is igaz, hogy a puszta pánik fűtötte gyűlölködő tenni akarás rossz tanácsadó. Ezt mutatta a Bayer Zsolt elleni tüntetéskor kitett molino is a Fidesz székházán. Ha ugyanis elfogadjuk, hogy Bayer Zsolt a saját kezeivel bírta leírni egyes emberek állatok közé sorolását, és önbíráskodással felérő kiiktatásának pártolását, akkor a Fidesz-hirdetés nehezen értelmezhető. A kiírás második része szerint a tüntetőknek azt javasolták, hogy: „Ne hallgassatok Ron Werberre”. Ha azonban Bayer Zsolt emlékezik meg emberek állatként való kiiktatásáról, akkor az MSZP-s kampánytanácsadó írta volna Bayer cikkét? Az ugyanis, hogy ne álljanak a tüntetők a gyilkosok mellé, az teljesen világos üzenet a hirdetmény elején. Nem is nagyon van rá adat, hogy bíróság által elítélt gyilkosok felmentéséért tüntettek volna mostanában. Pár éve, egy korántsem gyilkossági ügyben, de éppen a Jobbik képviselői szerveztek kiszabadítási tüntetést a Budaházy-ügyben.

Ahogy Selmeczi Gabriella alighanem kicsit szelektíven emlékszik arra, hogy legutóbb mintha a CÖF indított volna kampányt politikusok lejáratására, és a hírhedt Kubatov-listák sem az ellenzékhez köthetők. A diákokkal szembeni menetfenyegetés szintén nem függetleníthető Bayer Zsolttól, aki még mindig Fidesz-tag. Azért ne adjuk fel a reményt. Ha a folyamat a történelmi analógiák mentén folytatódik, akkor még ez is bekövetkezhet. Mármint annak kommunikálása, hogy Bayer Zsolt tényleg Ron Werber ügynökeként fondorlatoskodik. Az egész, miniszter díjátadóval megtisztelt CÖF-fel együtt, mely Kubatov Gábor ellenzéki ügynök listáinak felhasználásával szervezte meg a diákokat a kormány ellen provokáló Békemeneteinek ürgebőrbe varrt gyülekezeteit. Ha pedig a Fidesz esetleg mégis elveszti a választást, akkor szinte biztosan hallunk majd ilyeneket. Hacsak ismét meg nem világosulnak néhányan, és nem szereznek sürgősen orvosi igazolást.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése