2013. július 3., szerda

Trafik-zsenikkel tűzön, vízen át

Üdítőt is csak 18 év felettieknek
Fotó: EISimay

A minap egy közeli, immár beüzemelt, új típusú trafik előtt kellően meglepődtem. Nem azon, aki üzemelteti, mivel korábban, talán önhibámból, a környéken sem láttam. Azon azonban igen, hogy a kirakat tele volt üdítőitallal. Nem sörrel, borral, pálinkával, hanem szó szerint üdítőitallal, és ásványvízzel. Felettük a táblával, hogy 18 év alatt haljon szomjan az arra járó. Aztán olvasgatva a híreket, kiderült, hogy nem csak ez, meg az egymás szomszédságában nyíló trafikok jelentik a kizárólagos furcsaságokat.

Az ugyanis tiszta sor, hogy immár csak egy türelmi időszak áll a rendelkezésére azoknak, akik eddig évekig az emberek nikotinéhségének csillapításából éltek. Ami, lássuk be káros szokás. Annyira, hogy Légrádi Petra nem is gyújt rá. A hölgy pedig nem más, mint a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. marketing- és kommunikációs vezetője, és mellékállásban parapszichológus. Alighanem azért, mert így könnyebben megérzi kommunikációs széljárásokat is. Ellenben a dohányzás tényleg káros lehet az egészségre. Tehát ne bántsuk a hölgyet. S méltányoljuk azt is, ha másutt közel a segítség majd a dohányosoknak. Például Sárváron, ahol a tüdőgondozó közelében nyílt meg a trafik. Talán azért, mert az egész településen nem volt már több olyan szabad sarok, ahol szívathatják az ott lakókat. Ellenben ehhez képest a nagykorúsághoz kötött ásványvízfogyasztás még szerény megvalósítása a szerény szellemnek. Biztos messze járt a paraizé.

Ahogy azoktól is, akik eddig a dohánykereskedelemből éltek. Kivéve a kivételeknek, mivel az MNO szerint hatvan régi trafikos év végéig ideiglenes fennmaradási engedélyt kapott. Két legyet ütve egy csapásra. Egyrészt ott, ahol végképp megfeneklett a trafikok újraszervezése, ott sem marad cigi nélkül a nagyérdemű. Másrészt viszont a trafikosok megosztására tett kísérletnek is eleget tettek. A hír különben, mintegy mellékesen, talán eme megosztási szándéktól is vezetve, megjegyzi: „A Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. vezetője a lapnak hozzátette, bíznak abban, hogy a jogalkotó később rendezi a régi trafikosok helyzetét”. Ami nem mellesleg azt is jelenti, hogy Orbán Viktor ígérete arról, hogy a régi trafikosoknak sem szabad elveszteni a megélhetési lehetőségeiket, a blöff határát súrolta. Alulról. Mivel világos, hogy a Nemzeti Trafikok hivatalos startjáig semmi sem történt. Tovább valószínűsítve, hogy alapvetően a régi trafikosok kényszerhelyzetbe hozásával gondolják megoldani a trafik-mutyi nyerteseinek szak-munkaerő utánpótlását.

S annak érdekében, hogy a lojalitás is biztosítva legyen, a hatvan szerencsés kiválasztását is a polgármester végzi. Az, hogy 1417 településen miként fog trafikot nyitni hatvan trafikos, az lehet ugyan némileg problémás így elsőre. Miközben, pozitív hozadékként, megindult a régi trafik-emlékek vizuális gyűjtése. De a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. majd csak megoldja a többiek problémáját is. Ha pedig mégsem, akkor majd alighanem mindenki kap egy szép hangzatos sajtóközleményt arról, hogy ők annyira, de annyira akarták. Talán addigra megjön majd a legújabb intenció arról is, hogy miért nem sikerült. Megmagyarázva azt is, hogy a miniszterelnök ígéretét miért érdemes vékony papírra kinyomtatni, mielőtt elhasználnák az arra érdemes célra. Különösen ott, ahol sokan vannak. Például a Szigeten, ahol cigi árusítása márpedig nem lesz. Alighanem a nemzeti párválasztóba való bedolgozás sikere érdekében. Hála ugyanis az ilyen roppant dohányos-barát ötleteknek határozottan jó csajozós-pasizós duma lehet majd, hogy: „Te, figyú, gyere a sátramba, s akkor ott még van egy kis dugi-cigim”. Akár úgy is érthetően, hogy dugás után szívunk, ha már a hatóságok szívatnak.

Andrew_s

3 megjegyzés:

  1. Ehhez képest:
    http://www.penzcentrum.hu/kkv/sorra_zarhatnak_be_a_boltok_magyarorszagon.1036970.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator

    Szóval... lehet, hogy néha túlzásokba esek (egyesek szerint), amikor "éles hangú" kritikákat fogalmazok meg pártunk és kormányunk áldásos működését illetően, lehet, hogy túlzásokba is esek néha, bevallom így van.

    De a fenti cikk apropóján még így is keveset kapnak.
    Lehet, hogy írtam már valahol - a fene se emlékszik -, de nem lehet elégszer súlykolni, szóval: a gátlástalan pénzéhségük következményeként, a mai hatalom gyakorlói embereket nyomorítanak meg anyagilag, egzisztenciálisan és fizikailag is (igen!), mert a nem létező jövőkép, a kilátástalanság, a máról-holnapra való létezés a testet is leamortizálja idő előtt. Most éppen azokat "nem hagyták az út szélén", akiknek a többsége kényszervállalkozó. Kényszervállalkozó azért, mert jobbanteljesítországban lófasz is van, meg esti fény is van, csak pont munkahely nincs. Mit tud csinálni az a szerencsétlen, aki valamikor megnyitotta kis boltját amiből megélt - esetleg még munkát is adott más(ok)nak -, viszont mára majdnem mínuszos az "eredménye"? Hát csinálja tovább csórikám ameddig tudja, mert éhen dögleni nem akar, meg a kölkének is fizetnie kell az iskolából dögvész hittérítő fórummá avanzsált, szellemi inkvizíciós intézmény által kirótt dézsmát, harácsot és tizedet. Ezek a szemetek, most ezt is elveszik a hasonló szerencsétlenektől és közben hányják a kereszteket, lóbálják a füstölgő ridikült és hazudnak gátlástalanul a nap 25 órájában az olyan gazemberek, mint a semlyén elvtárs, aki nem átallotta kijelenteni, hogy akinek nem tetszik, az fogja a batyuját és menjen a picsába! - bocsánat…

    Gyurcsányt szétszedték annak idején egy hasonló megnyilvánulásáért, viszont ha ezekből a szarháziakból bugyog fel ugyanaz a trágya, az rendben van és semmilyen erkölcsi kifogás nem támasztható vele szemben?!
    És akkor ne legyek unalmasan magamat ismétlő, vulgáris papagáj, akire már tettek olyan megjegyzést, hogy gyűlölködő vagyok és semmi több?! Hát leszarom és ezután is azt fogom mondani, ami a véleményem, még ha egyes fórumokon csípi is a finnyás elvtársak szemét.

    Szóval, az igen nem tisztelt fidesz-kdnp tolvajkonzervatív-keresztényhipokrita csürhének kívánom, hogy a valóságban tapasztalják meg az autodafé intézményét! Tetszene, detélleg.
    Ámen ...vagy valami ilyesmi.


    VálaszTörlés
  2. Szép kidologozás, mindenképpen szebb, mint amiről szól..

    VálaszTörlés