2013. november 3., vasárnap

Fidesz-féle fekete flastrom, fekélyre

Horthy Miklósnak, az Adolf Hitlerrel furikázó, gyilkosokkal parolázó vezérnek szobrot állítani maga a provokáció. Provokáció azokkal szemben, akiknek rokonait elhurcolták, azokkal szemben, akinek rokonai a Don-kanyarban haltak meg, és provokáció mindazoknak, akik nem hisznek a diktatúra mindent megoldó voltában.

Horthy Miklósnak, a nemzetet háborúba vezető tengernélküli tengernagynak szobrot állítani egy templomban provokáció a kereszténységgel szemben. Horthy Miklósnak, a gyűlölet prókátorainak, és pogromot tartó különítményeseinek teret engedő vezérnek szobrot állítani egy templomban provokáció Jézussal szemben. Horthy Miklósnak, az országot megszálló csapatok által elért eredmények gyáva haszonlesőjének szobrot állítani provokáció az egész nemzet ellen. Az az egyházi személy, aki ilyen akcióhoz segédkezet nyújt, megszégyeníti a hitet. Az az egyház, amely ehhez teret enged, megszégyeníti Jézus hitét és vallását. Ennek fényében a társadalommal szembeni provokáció, hogy a Hazatérés Temploma alapkőletételének 75. évfordulója alkalmából az istentisztelet zárásaként a templom előterében kihelyezik Horthy Miklós újonnan bronzba öntetett mellszobrát. Az éles antiszemita kirohanásairól ismert Ifj. Hegedűs Lóránt református lelkész, és a Jobbik frakcióvezető-helyettese által feldicsőítve, és Jézus sebeit fekéllyé alázva. Luther alighanem korbáccsal kergetné ki, ha ma élne.

A rendezvényen „természetesen” beszédet mond a Jobbik egy további képviselője is. Gyöngyös Márton, akinek egy korábbi megnyilvánulására volt válasz egy antifasiszta nagygyűlés. Egy antifasiszta gyűlés, melyen a jelen kormányfő nem jelent meg. Egy gyűlés, melyen a frakcióvezetője, Rogán Antal szólalt fel. Egy gyűlés, melyen Rogán Antal csak magánvéleményként merte elmarasztalni az antiszemitizmust, Egy olyan kormányzó párt vezérének árnyékában, mely a Jobbik pártolta gárda-utódok eskütételéhez segédkezet nyújt. Egy olyan kormányzó párt frakciójának vezéreként, melynek elnöke az antifasiszta gyűlés másnapján burkolt antiszemitizmust engedett meg magának. A szoboravatás kapcsán Rogán Antal immár polgármesterként, a Fidesz honlapján olvashatóan szólalt meg. Rogán Antal immár nem magánvéleményt fogalmazott meg. Rogán Antal felvállalja azt a véleményt, mely a fekélyre csak flastromot képes helyezni. Semmit nem téve a szobor ellen, mely egy gyáva, és tömeggyilkosságok előtt terepet előkészítő diktátornak állít emléket. Nem hungarocellből, hanem bronzból. S nem szimbolikusan, hanem Jézus hitének egyik hazai egyháza, az egyház lelkésze által szentesítve.

Rogán Antal ellenben a flastromot is feketére festi, midőn a Fidesz narancssárgája rothadásnak indult. Nyilatkozatában ugyanis alapvetően nem ítéli el a szoborállítást. Ezt írja: „Ez a provokatív akció nyilvánvalóan ürügyet szolgáltat majd a nyugat-európai baloldali lapoknak, hogy a következő hetekben antiszemitizmust kiáltva rossz színben tüntessék fel Magyarországot”. A Jobbik tehát nem azért ítélendő el szerinte, mert egy ezrek haláláért, hazánk háborúba lépéséért felelős diktátornak állít emléket egy demokratikus jogállamban. A Jobbik hibája tehát nem Horthy magasztalása, hanem az, hogy mit szólnak hozzá a szomszédban. Nem az a baj, hogy antiszemtizmus van, hanem az, ha írnak róla. Nem az a baj, ha diktatúra épül, hanem az, ha ezt leleplezik. Nem az a baj, ha valaki Hitler emlékével kokettál, hanem az, ha ezzel a külföld felé lebukik. Rogán Antaltól, a magánemberként korábban egész emberi nyilatkozatot tevőtől, polgármesterként, erre futja. Benne az embert a hatalom, ezek szerint, teljesen felül tudta írni.

S persze nem mulasztva el, hogy a baloldalt tegye felelőssé abban, ha majd ezért elítélik az országot. Elvégre Jobbik szoborállítása csak ebben a kontextusban provokatív. Előre feltételezve, hogy az európai jobboldalnak ez így teljesen megfelel. A Jobbik szoborállítása tehát lehet, hogy provokáció az antiszemitizmus mellett foglalva állást. Rogán nyilatkozata azonban provokáció mindenkinek a jobboldalon. Minden olyan jobboldalinak, aki valóban keresztény, és mindenkinek, aki valóban demokrata. Horthy a Duna partján tetemre hívta Budapestet. Rogán Antal tetemre hívta az egész európai jobboldalt. Ha a Jézus szeretetét hirdető egyházak, az ezt állítólag felvállaló KDNP, a mérsékelt és demokratikus jobboldaliak nem ítélik el a szoborállítást, ÉS Rogán nyilatkozatát, akkor baj van. Nagyon nagy baj! S nem csak azért, mert azt a látszatot kelti, hogy összenőtt, ami összetartozik. Azért is, mert esetleg azt jelzi, hogy a hazai jobboldalon csak antidemokratikus, vagy gyáva erők állnak.

Andrew_s

9 megjegyzés:

  1. A fidesz csak annyiban mérsékeltebb jobboldali, hogy nem mondja ki amit igazán gondol és érez, helyette megteszi ezt a jobbik.A fideszesek csak azért haragudhatnak, mert a jobbikosok belepiszkítanak a játszmájukba.

    VálaszTörlés
  2. Itt lenne az ideje, hogy az európai demokráciák hazahívják konzultációra a nagyköveteiket - és hazaküldjék a magyar diplomatákat konzultációra és némi továbbképzésre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon is ideje lenne. Ha Rogán nyilatkozata felett elsiklanak, akkor tényleg nagy a gond, mert hallgatólagos támogatást szerez a jobboldalon.

      Törlés
  3. Édesanyám 1918-ban született.Sok mindent személyesen látott,átélt,megszenvedtek Édesapámmal.Azután elmesélték a lányaiknak.Én Nekik hiszek,borzalom ami most Magyarországon történik,s "bűnösök közt cinkos,aki néma",már millióknak kellene az utcán üvölteni,Vona adja vissza a történelemdiplomáját!Éva

    VálaszTörlés
  4. Nem vagyunk zsidók.Éva

    VálaszTörlés
  5. Elég szomorú, hogy az ellenzék nem ment oda a szoboravatásra, és a teljes jobboldal kussol. Rogánnak tehát itthonra nézve igaza van A jobboldal antidemokratikus és/vagy gyáva.
    A jelek szerint az ellenzék jó része is.

    VálaszTörlés
  6. Mitől félnek?Minden normális diák tudja,ha az egész osztály viszi a balhét a tanár sok mindent nem tehet,ha utcán lennének milliók...Azt hallottad,hogy nem mindenhol kaptak fizetést a tanárok.Megérdemlik a gyávaságukért!Éva

    VálaszTörlés
  7. Nem csak a milliókat hiányoltam az utcákról tegnap....

    A tanárokat pedig sajnálom. Pedig tényleg saját maguknak is köszönhetik kicsit.

    VálaszTörlés