2014. május 8., csütörtök

A BKK kedves felmenőjére emlékezve

Annak, aki azt hinné, hogy nagy baj van, ideje rájönnie, hogy szó nincs erről, kérem szépen. A dolgok igenis jó irányba haladnak. Pusztán azon múlik, hogy a jó irányt ki tűzi ki, és milyen irányt vesz ennek megfelelően. Igaz ez kicsiben és nagyban egyaránt. Még akkor is, ha a nagy sem egészen nagy, és a kicsi sem annyira kicsi.

Nagyban például Harrach Péter fejtette ki a véleményét kicsiben a nagyokról. Egy olyan párt nevében, ami tulajdonképpen csak de jure létezik. Papíron. Papírcsákóval, és papírforgóval. Ügyeletes keresztes pojácájaként a nagyvezírnek. Igen, bizony. A Fidesz klerikális platformjáról, a hirtelen megtértek védőbástyájáról van szó. Amelynek parlamenti őrsvezetője az említett Harrach Péter. Nos, ő a hírek szerint Tatán azt mondta egy lakossági fórumon, hogy jó irányba terelgetjük Európai Uniót. S máris megjelenhet lelki szemeink előtt a Fidesz által csőre töltött keresztekkel felfegyverzett, és karikás ostorokat pattintgató KDNP, amint veszett kuvasz módjára terelgeti az uniót. Csak úgy! Kiáramolva a lakossági fórumról. Azon melegében, és szőrén roggyantva mocsárba Semjén Zsolt kedvenc paripáját. Bár a valós képhez alighanem inkább csak a veszett kuvasz farka tartozik. Amint azt hiszi magáról, hogy nem is csak egy kuvaszt, hanem egy egész birkanyájat csóvál. Veszettül. Illetve veszetten.

S valahogy nem akaródzik nagyon komolyan venni azt, amit a nagypolitika sikertörténeteként akart gondolom előadni frakcióvezető úr. Ahogy valamiért nem a karikás-ostoros, turultollas irány tűnik a megfelelő terelődési iránynak. Még akkor sem, ha ezen közben útba esik az a korszak is hazánkban, amelyben az állam mindenkiről, mindent, valamint mindennek az ellenkezőjét is tudni szerette volna. Bizonyíthatóan és minden személyes adattal megspékelve. Apparátust, és az abban dolgozókat sem kímélve. No meg persze a megfigyelteket, és a megfigyelők megfigyelőit sem. Amit aztán cseppet sem kedélyesen egészített ki az a rendszer, hogy a házmesternek is joga, illetve kötelessége volt bárkinek bármilyen adatát elkérni, felvezetni egy kartotékra. Egész helyre kis figyelőrendszert mozgásban.

Ha pedig valaki azt hinné, hogy a tetszőleges adatgyűjtés, és például ezzel a városhasználati szokások nyilvántartása ma nem aktuális kérdés, az ballagjon el a fővárosi közlekedésért felelős pénztemető honlapjára. Ott megtudhatja, hogy pár napon belül már általánossá válik a BKK részéről a személyes adatok gyűjtése. Természetesen csakis az utazóközönség nagyobb örömére, és csakis az utazók idejével való spórolást szolgálva. A BKK ugyanis pénzt, és tulajdonképpen az adófizető utazók pénzét, nem kímélve új utasfigyelő rendszert léptet életbe. 2014 május 13.-ától már nem csak a bérletkiadó automatáknál szűnik meg az anoním bérletvásárlás. Azt írják, hogy valamennyi ügyfélszolgálaton, illetve jegypénztárban történő bérletvásárláskor meg kell adniuk ügyfeleknek egy személyazonosításra alkalmas arcképes igazolvány számát. Ezért cserébe kapnak egy „BKK ügyfélkártyát, amely a használni kívánt igazolvány számának feltüntetésére alkalmas kártya”. Tehát egy személyazonosság igazolására alkalmas igazolványért cserébe kap egy másik igazolványt a delikvens. Amire rávezetik az adott igazolvány számát. Valamint a családtagokét is, amennyiben valaki oly marha, hogy nem szoktatja a veszett kölket az életre. Álljon sorba az a kölök.

No de tulajdonképpen miért is? Már az automatáknál sem volt teljesen világos, hogy amennyiben valaki nem kér számlát, akkor miért is gyűjtik a személyes adatait? S most ezt miért is terjesztik ki mindenkire, aki olyan idióta, hogy bérlettel akar közlekedni? Az ugyanis világos, hogy a bérletszelvény eddig is csak akkor érvényes, ha egy igazolvány száma rajta van. Na jó. Úgy nagyjából. A nagyja. Akkor is, ha apraja, és nagyja nem igazolja magát a vásárláskor. Hanem kér, fizet, megköszön és távozik. Aztán úri kedve szerint elpipálja a szelvényt, vagy betűzi valami igazolványba. Ez a lazaság kérem mostantól meg fog változni. A BKK rendet tesz. Nem a járműveken, nem is a peronokon, járdaszigeteken, hanem a vásárláskor. Tehát, befizetem az adót, amelyből jó pénzt hasít ki magának a BKK. Aztán elmegyek és megfizetem a közlekedési szolgáltatás rám kirótt árát. Immár kétszeresen is fizetve egy kétes értékű szolgáltatásért, amelynek keretében most felettem, a bérletvásárlási szokásaim feltérképezésével kívánnak kontrollt gyakorolni. Ha a némely esetben kétes IQ-val megvert ellenőrök kontrollszerepe nem elégítené ki a totális kontrollra vágyó mazochista szenvedélyt.

Ezt követően már csak az marad kérdés, hogy az ellenőr ezt követően majd egy központi adatbázisból fogja ellenőrizni a bérletet. Azt, hogy a központilag lejelentett igazolvány mellett használódik-e? S persze azt, hogy a megfelelő, központilag engedélyezett útvonalon használja-e az, aki megvette. Ja, hogy nincs útvonalengedélyhez kötött, központilag nyilvántartott mozgástér? Még, kedves olvasók. Még!

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése