2014. június 3., kedd

Origo, Lázár, hotelszoba

A porszáraz közlemény szerint „Sáling Gergő, az Origo.hu főszerkesztője közös megegyezéssel távozik a médiavállalattól”. A tegnap esti, kevésbé porszáraz, hír szerint azért kényszerül távozásra, mert az Origo oknyomozott kicsit Lázár János hotelszámlái körül. Arról a bizonyos kétmillióról van szó, amivel kapcsolatban duzzogás, visszafizetés egyaránt szóba került már.

Alkalmasint szintén az Origo híre említette, hogy azt a bizonyos hotelszámlát Sonkodi Balázs, illetve Perényi Zsigmond társaságában sikerült összehozni. Ahogy az is olvasható Pethő András cikkében, hogy Lázár János a kiküldetési pénzt feszegető kérdés hatására lemondott az említett költségtérítésről, és azt visszafizeti. A debreceni floridázásra kísértetiesen hasonlító forgatókönyvet produkálva. Némileg a sértetten hisztis gyerek „akkor kenjétek a hajatokra” mentalitását is kölcsön véve. Látszólag különben teljesen indokolatlanul. Mert akár indokolt is lehet az, hogy egy magas rangú kormányhivatalnok, szakértői kísérettel elutazzon. Alighanem az is indokolható lehet, ha nem egy diákszállón foglal helyet éjszakára. Nem feledve persze azt sem, hogy két millió forint rengeteg lehet annak, aki közrabszolgaként harcol a túlélésért, de gyaníthatóan aprópénz Lázár Jánosnak. Visszafizetése tehát aligha dönti csődbe a családi kasszáját.

Így tulajdonképpen sokkal érdekesebb lehet az emberi gesztusnyelv, illetve maga a lázári reakció, mint az a bizonyos kétmillió. Az teljesen nyilvánvaló, hogy az említett visszafizetési szándéknyilatkozatban van valami nárcisztikusan infantilis. Egy olyan teátrális megnyilvánulás, ami már szinte kérkedően hívja fel a figyelmet. Így aztán igazán megengedhető, hogy pár gondolat erejéig engedjünk Lázár János felhívásának és pusztán gondolatilag utánaeredjünk a gesztusnak. Már csak azért is, mert ehhez egy szintig túl mély emberismeret sem szükséges. Az ilyen helyből megugrott visszafizetést általában akkor szokták alkalmazni, ha károkozás történt. Azt nem igazán tételezném fel, hogy a kétmilliós számlát kártérítés is terheli. Például azért, hogy Lázár János részegen szétverte a lakosztályt, ahol elszállásolást nyert. Ha ezt a szálat elejtjük, akkor felmerülhet, hogy az egész útiszámla egyfajta károkozás. Azaz tényleg nem szolgálati, vagy nem csak szolgálati út volt az a bizonyos kiküldetés. Ekkor a részletek feszegetésének megelőzésére is alkalmas lehet a visszafizetés. Úgymond, okafogyottá téve a további kíváncsiskodást. Ami persze azt is jelenti, hogy lehet ok kutakodni. Valószínűleg nem is az utazás puszta tényével kapcsolatban, hanem a körülményekkel kapcsolatban.

Olyan valami, ami Lázár Jánosnak valamiért roppant kínos lenne, ha kiderülne. Ugyanakkor teljesen normális lehet abban a közegben, ahol a számla született. Ellenkező esetben ugyanis alighanem a bulvársajtó már rég tele lenne a hírrel. Nem is feltétlenül itthon, hanem ott, ahol a Vezér első számú potenciális váltóembere megszállt. Ahogy a celebek extravagáns, a helyi szokásokat megszegő estéiről is olvashatunk eleget. Például, és csak elméletben, ha kiderülne, hogy Lázár János egy szobában, netán francia-ágyon aludt a kísérőjével, az aligha verné ki egy szállodában a biztosítékot. Még akkor sem, ha a kísérő nem az ellenkező nemből kerül ki. Ha nem verik szét a lakosztályt, akkor ez egy jobb, de egy kevésbé jó szállodában sem érdekel senkit. Ellenben roppant kínos lehet itthon. Elég ehhez a Terry Black-féle listafenyegetés esetére gondolni. Azt is elég hathatósan próbálták inkább agyonhallgatni. A kereszténykonzervatív habos latyakkal nyakig teletöltött Fidesz-hívek szemében ugyanis nem feltétlenül lenne vonzó emberi tulajdonság. Egyébként ez akkor is igaz, ha egyfajta unga-bunga zajlott a hotelben. Ami egy szállodában, bizonyos határig nyilván szintén nem okoz gondot.

Így, miközben alapesetben az sem lenne indokolhatatlan, ha Lázár János megszáll külföldön és félig titkos tárgyalásokat folytat, önmaga értékelte fel a körülményeket. A túlzottan hisztériás reakció, az Origo szerkesztősége irányába kifejtett politikai nyomás gyanúja okot ad a találgatásokra azon a ponton is, ahol sokan talán egy kézlegyintéssel intéznék el az ügyet. Lehet, hogy Lázárt János is jobban jön ki az ügyből, ha megadja az Origo által kért információkat, és bízik az ügy csendes elülésében.

Andrew_s

1 megjegyzés:

  1. Ezeregyedszer is megbuktál hazaáruló orbáncsicska szégyenmagyar fosztogató parazita féreg...

    VálaszTörlés