2015. január 24., szombat

Makovecz lesz a Melocco-i semmi

Olvasgatva a híreket, látom ám, hogy a Nemzet Művészének 2014-ben megválasztott (kinevezett?) szobrásznak eldurrant a nulla. Pontosabban, talán mert a pénze fogytán, arra gondolt, hogy kéne már valami igazi nagy magyarnak szobrot állítani. Így aztán városképi ötletelésbe kezdve, Melocco Miklós megszoborná Makovecz Imrét a Nulla helyibe.

Valamit mindenesetre tudhat a szobrász, ha már meg is tervezte az emlékművet. Netán valami fülest is kapott. Mondjuk eképpen: „Kedves Miklósunk, van pár felesleges milliónk. Nem akarnál dolgozni? Naaa...! Csak egy kicsit?”. S erre a Nemzet Művésez, miként az a nemzeti szobrászhoz illik, gipszet, vésőt, vonalzót és plajbászt ragadott. Kivonult a pusztába, ahol negyven napig böjtölt, és visszajött a sugallattal: „Makovecs emlékmű köll!” Mindjárt meg is tervezve hozta magával a pusztából, mert egy sugallatra a legjobb igazolás az, ha az eredményét bemutatják. Van, aki olyan intelmekkel lesz gazdagabb, hogy aszondja: „Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, a melyek fenn az égben, vagy a melyek alant a földön, vagy a melyek a vizekben a föld alatt vannak” (2 Moz 20,4). A szobrász úr meg a Makovecz Imre-emlékmű tervével. Tanulság: keveset vándorolt Melocco Miklós a pusztában. Ellenben a nap azért csak megsüthette kissé.

Olyasmiket mondott állítólag, hogy „ha Kossuthnak járt a mauzóleum, Deáknak nagy emlékmű, Makovecz kortársunk ugyan, de volt akkora, mint ők, nem kaphat incifinci emlékművet”. S akkor most elkezdtem elképzelni, amint a kor-, és kevésbé kortársak köreiben elkezdődik a méricskélés. Mert nem tudom, hogy az említett Kossuth vagy Deák hány centiméter magas lehetett, de a nemzet szobrásza csak erre gondolhatott. Így aztán most a nem túl magas miniszterelnök el is szontyolodhat. Melocco Miklós akkor sem csinál neki, róla szobrot, ha megfeszül. S kihúzza magát. Bár a felelősség alól még sikerülhet. Miként Kossuth is több földrésszel odébbról gondolta megoldani az általa itten hagyott ország problémáit. Ezzel szemben Deák itt próbálta meg kihozni a lehetőségekből a maximumot. Miközben mindketten politikusok voltak. Makovecz Imre ezzel szemben építész volt, és nem politikus. Annyira nem, hogy ugyanazon az egyetemen tanult, nagyjából ugyanakkor, amikor iskolatársait az 1956-os eseményekben való részvételért kicsapták, meghurcolták, illetve halálra ítélték. Míg Makovecz a jelek szerint sikerrel kimaradt mindebből.

Amellett se háborúba nem sodorta, de fel sem emelte az országot. Amitől persze nyugodtan tegye ki Melocco Miklós a saját pénzén megfaragott kisplasztikát az ő kedvenc építészéről, ha kedve tartja. A saját előszobájába, vagy valamelyik naccságoséba. Az utóbbiba az ő pénzén. Közpénzen ne álmodozzon. Arra ott vannak a politikusok. A szobrász maradjon a vésőjénél. Az építész meg a tégláknál. Esetleg a fahasáboknál. Jut eszembe! Az építésznek nem állít elég emléket az az épület, amit megalkot, illetve megtervez? Nem mintha nagyon oda lennék Makovecz Imre építészeti stílusáért, de nyilván remekbe ívelt lehet, annyi helyen láthatók az épületkísérletei. Azok, mert tőle származik, 2002-ből az idézet: „Kezdettől azt az egy épületet szerettem volna megépíteni, amely az emberiség kezdete előtt már állt”. Kár, hogy a geológia-órákon hiányzott ezek szerint, mert akkor talán nem fából és téglából építkezett volna. Mert például a Vezúv garantáltan elég régi építménye Gaia-nak. Az azonban a személyes tetszésindextől függetlenül igaz, hogy az építészre vagy emlékeztetnek az épületei, vagy szobor-állítással is kár rá a pénzt költeni.

Függetlenül attól, hogy a nagy Nullát ettől még visszatehetik a Clark Ádám tér közepére. Ott legalább mindenki láthatja, hogy ím, e helyről számoljuk a távolságokat. Bár, most meg a nulláról jut eszembe valami. Lehet, hogy Melocco Miklós egyfajta kritikát fogalmazott meg a mostani emlékmű-tervvel. Azzal, hogy Makovecz Imre vegye át a Nulla helyét. A nulla ugyanis az egyik leglogikusbb szám. A körbe kerített semmi. De Makovecz ebben az esetben sem a legjobb választás. Kortárs politikusaink között sokkal jobb jelöltet is találhatna erre a szerepre. A semmi megszemélyesítésére.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése