2015. február 11., szerda

Az elnök aki nincs, ha hamis pénze volt

Szép nagyot pukkant a hír: hamis pénz forgalomba-hozatali kísérlete közben bukott le Veress Áron, a bizonytalan státuszú politikus. Az Index első hírei szerint a Fidesz ifjúsági tagozatának elnökeként fogták el. A Fidesz szerint már 2012-ben kizárták, míg a 444 szerint 2013-ban még elnök volt. Már megint azok a fránya időhurkok.

Vagy talán egy ilyen, természetesen a valóságtól teljesen elrugaszkodva fantáziált, telefonbeszélgetés az elfogás és házkutatás után:
„- Halló! Üzenem ODA, hogy megfogtak! Állítólag hamis az euró!”
„- Hülye vagy? Még ide is telefonálsz? Ki vagy rúgva! Visszamenőleg!”

Már csak azért is puszta fantazmagória lenne a fenti beszélgetés, mert egy valamire adó párt egyszerűen nem engedheti meg magának azt, hogy a hatalom centrumában hazudjon! Egy demokráciában egészen biztosan nem. S a kormánypárt mindkét tagozatának, a fiatalnak és a klerikálisnak is ott van a nevében a „demokrata” szó. Tehát ők nem hazudnak. A téridővel lehetnek bajok. De Orbán Viktornak, a pannon géniusznak a pártjával semmiképpen. Már akkor, ha mindenki igazat ír. A Fidesz minden esetre leszögezte, hogy semmilyen felelősséget nem vállal Veress Áronért. Ami rendben is van. Elvégre a Fideszt senki nem téveszti össze a gyámhivatallal. De a Fidesszel sem? Pár évvel ezelőtt, fordított esetben, már kő flaszteron nem maradt volna. Békemenetek menetelnének, és minimum torka szakadtából kikelve suttogna megannyi orbanista hitszónok a velejéig romlott baloldalról.

Tulajdonképpen a jelenlegi ellenzék hallgatása, az újabb felszálló labda leütés-mentes elintegetése meglepőbb, mint a Fidesz felelősség-nemvállalása. Sokkal, de sokkal meglepőbb. S szomorúbb. Mert azt jelzi, hogy az ellenzék egyik képviselője sem kíván, és továbbra sem kíván ellenzékiként működni. Mert félreértés ne essék: a város égése és a flaszterkövek röpködése nem hiányzik. De ez a szinte zsibbadt kussolás egyelőre inkább jelez valami hallgatólagosan megkötött meg nem támadási zavarosban-halászást, mintsem felelős ellenzékiséget. Vagy egyáltalán bármiben is hatalomkritikus politikát. Mármint bármiben, ami túlmutat az „ingyom-bingyom, szép füge?” kérdéskörén. Talán csak első fecske Beke Károlynak, az MSZP elnökségi tagjának nyilatkozata arról, hogy ez a lebukás a Fidesz bűnszervezeti voltát jelzi. Más tekintetben sem szeretnék előre állást foglalni. Bizonyára már szervezik a hatalmas tiltakozásokat. Százezrekkel az utcán, és az embereket megkapó, frenetikus hatású felszólalásokkal.

Addig is hurkolódik tovább az a fránya téridő. A Fidesz ifjúsági tagozatának honlapja szerint 2015. február 11. –án még Veress Áron az országos elnök. Tehát a Fidesz ifjúsági tagozatát egy Fideszből kizárt ember vezeti harmadik éve? Furcsa. 2013-ban még a Fidesz honlapja szerint is egy Veres Áron volt az ifjúsági tagozat elnöke. Igaz: csak egy „s”-sel a nevében. A 444 megállapítása szerint pedig még egy éve, 20104. februárjában is biztosan fideszes volt a Fideszből akkor már két éve kizárt politikus. Természetesen továbbra is lehetséges, hogy a Fidesz kizárta, majd rábízta az Ifjúsági Tagozat vezetését. Nem mondanám túl életszerűnek, de majd csak bebizonyosodik. Várjuk ki türelemmel. Valószínűleg napok, vagy talán csak órák kérdése.

Addig tudjuk be az erőben bekövetkezett zavarnak, a pánikszerű kapkodásnak azt amit tapasztalunk. Mert a Hatalom nem hazudik. Vagy ha igen, akkor bennünk van a hiba, hogy észrevesszük. Esetleg az internetben, hogy megőrzi a nyomokat. Most már akkor is, ha holnap valami nagyonokos úgy dönt, hogy le kell takarítani Veress Áron fideszes lábanyomát a világhálóról.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése