2015. október 11., vasárnap

Kommunikációs készségeink

A kommunikáció jelentőségét a mindennapokban alábecsülni lehet. Túlbecsülni aligha. különösen a marketing környékén, illetve az olyan területeken, ahol az emberek egymás közti információcseréje kulcsfontosságú. Miközben igaz az is, amit annak idején a pedagógusképzés során vertek a fejünkbe. Élő, és akár csak korlátozottan, de cselekvőképes embernél nincs olyan, hogy a kommunikáció hiányzik.

Ami nem jelenti azt, hogy az egymás közti kommunikáció mindig adekvát, eredményes és sikeres. Miközben sokszor elfeledkezünk arról, hogy kommunikációs hatások nem egy esetben a „direkt” csatornák megkerülésével jutnak el hozzánk. Egy-egy gesztus, véletlenül elolvasott mondat, vagy éppenséggel egyes kommunikációs hibák révén. Mely utóbbiak nem egy esetben leplezik le a mögöttes szándékokat, illetve a felkészületlenséget. Esetleg a kommunikációt nyújtó önismereti problémáit. Mert, ahogy azt a Patrocinium Kft. egyik legújabb kiadványában is olvashatjuk, az önismeret nagyon lényeges tényezője az egyén hatékony kommunikációjának. Hozzátenném: mármint akkor, ha a hatékonyság elérésében más külső hatások, például a politikai nyomásgyakorlás nem játszik szerepet. De az említett kiadvány nem is ezzel, a politikával foglalkozó (tan)könyve a Károli Gáspár Református Egyetem ÁJK Wesselényi sorozatának.

Alapvető célja a kiadványnak a, mint a címe is mutatja, a: Kommunikációs készségek fejlesztése. S nem kis részt szentel azoknak a módszereknek, teszteknek, mellyel az önismeret mértéke felmérhető. Ez azoknak is igencsak hasznára lehet, akik nem vizsgatárgyként kezelik a kommunikációs ismeretek felcsippentését. Alkalmasint alighanem többeknek nem árthat a saját kommunikációs készségeik felmérése sem. Beleértve azoknak a kommunikációs hibáknak az ismeretét is, melyeket esetleg rendszeresen elkövet. Akár szóban, akár írásban. Megint csak személyes vélemény az utóbbiról, hogy az írásbeli hibák jó részére az internetes fórumokon is rábukkanhatunk. Nem csak a gyorsított írás okozta helyesírási, gépelési hibákra gondolva elsősorban, hanem a mellébeszélésre, a „terelésre”, a kommunikációs csapdák kialakulására és hasonlókra.

A Simay Attila Endre jegyezte könyvecske ezekre a fórumokon tapasztalható kommunikációs bakikra közvetlenül nem tér ki, de a kiadványban említett kommunikációs hibák egy részénél ezekre is ráismerhetünk. Ugyanakkor, alkalmazkodva az egyetemi kerethez, az írásbeli kommunikáció kapcsán olvashatunk annak különböző formáiról. Az elektronikus formákat is beleértve. Valamint a tudományos dolgozatokkal kapcsolatos iránymutatásokról. Ami, például az ezekben alkalmazott idézési, hivatkozási elvek, szabályok ismerete ugyanúgy hasznos lehet még a hétköznapokban is, mint a plágium kérdéskörének ismerete. A hétköznapokban általában is. A média környékén pedig egészen biztosan.

Andrew_s

7 megjegyzés:

  1. "A kommunikáció jelentőségét a mindennapokban alábecsülni lehet." - írja. Pontosítanám, mert szerintem a mondat helyesen így szól: A kommunikáció jelentőségét a mindennapokban NEM lehet alábecsülni.
    Mindezekhez hozzátéve, hogy Albert Einstein azt írta: “Félek attól a naptól amikor a technológia fontosabb lesz,mint a személyes kapcsolattartás.A világon lesz egy generációnyi idióta.”
    Erről az a véleményem, hogy nekünk már nem kell félnünk ettől a naptól, mert már itt van. Sok-sok okos telefonnal rendelkező, buta ember....
    **********
    http://naplo.org/hirek/611971353346867_l
    **********
    A technika, mely nem összeköti az embereket, hanem szétválasztja őket...
    Quod erat demonstrandum

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "A kommunikáció jelentőségét a mindennapokban alábecsülni lehet"
      Lehet bizony. Sokan meg is teszik. Számukra ellenséggé válik.

      Még emlékszem, amikor vizuális művészeteket féltették az internettől. Kiderült: nem szűnt meg a kreativitás, de a kifejezési módok kétségtelenül változtak. Korábban a tudományt féltették a könyvnyomtatástól. Az államot a női választójogtól. Most a kultúrát a cset-rendszerektől, az írásbeliséget az sms-ektől, a nyelveket a netes abrev.-világtól.
      A korábbi aggódásoknak is voltak tendenciákon alapuló okai. A végén mégis beállt az alkalmazási egyensúly. Jelenleg felfutóban van a kütyüiparág. A felfutást egyre nyilvánvalóbban generálja az egyes államok állampolgári kontroll-kiterjesztésre való törekvése. Lehet, hogy pont ezért, lehet, hogy másért, de alighanem ki fog alakulni egy új egyensúly.
      Nem tudom persze, hogy ennek hol lesznek a határai, keretei, és azt sem, hogy esetleg nem fogok-e már porladni addigra.

      Törlés
    2. ""A kommunikáció jelentőségét a mindennapokban alábecsülni lehet"
      Lehet bizony. Sokan meg is teszik. Számukra ellenséggé válik."
      ******
      És miben reménykednek ezek az emberek, akik alábecsülik a kommunikációt, és annak jelentőségét? Akiknek a kommunikáció ellenségükké válik? Hogy majd kommunikáció nélkül is legyőzik ezt az ellenséget?
      *******
      Lehet, hogy legyőzik, csak őket zsarnokoknak, despotáknak, önkényuraknak nevezik. Aztán a másik fél kommunikációja idővel majd fegyverropogás lesz, s akkor majd rádöbbennek ők is, hogy a kommunikáció jelentőségét a mindennapokban mégsem lehet alábecsülni.....

      Törlés
    3. "Lehet, hogy legyőzik, csak őket zsarnokoknak, despotáknak"
      Ha hatalmuk van.

      De lehet, hogy a görbe másik végén, depressziós, a telefont sem felvevő emberkék.
      Igaz, szem előtt a zsarnokok vannak. S esetükben igaz, hogy sokszor fegyverrel verik a fejükbe a jelentőséget.

      Törlés
  2. Óh! A cikk címe: Kommunikációs készségeink. Mert a kommunikáció: az készség, melyet lehet - sőt kell is - fejleszteni! Mint a semmitmondó, szemrebbenés nélküli mellébeszélés tudományát - hitvány, jellemtelen, erkölcstelen politikusaink számára. De a cikkben ismertetett könyv szerzője azonos legyen a cikk írójával is? Miért is ne? Ha jól emlékszem: Ray Bradbury 451 Fahrenheit című könyvében a könyvemberek is éppen Ray Bradbury már megjelent könyveit tanulják.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagy mellélépések hozzászólása:
      "Ha jól emlékszem: Ray Bradbury 451 Fahrenheit című könyvében a könyvemberek is éppen Ray Bradbury már megjelent könyveit tanulják"
      Újra el kellene olvasni azt a könyvet, vagy megnézni a filmet.

      Az első premissza is téves. Még akkor is, ha egy blog esetében ez sem lenne probléma.

      Törlés
  3. Kommunikáció:
    Megválik pénzügyi üzletágának oroszlán részét, és feladja hitelezési tevékenységét a General Electric. A hatalamasra duzzadt üzletág több kárt okozott az utóbbi időben, mint hasznot a Budapest Bank volt tulajdonosának.

    Lásd: http://www.investor.hu/news/20151014-bank-penz-eladas-budapest-bank-ge.html

    Nota bene: Eladni valamit, vagy valakit, megválni viszont valakitől, vagy valamitől... Meg kelleni tanulni kommunikálni, főleg ha valaki újságírásra adja buksi fejét...

    VálaszTörlés