2015. október 31., szombat

Orbán köszönete Sorosnak: Gyűlöllek!!!

Soros Györgyöt ekézni a kormányzat részéről nem új passzió. Az a fajta conteo, hogy a jelenlegi problémákról tehet Soros György, illetve az, hogy a migránsok és embercsempészek között van kapcsolat, mégsem egészen nélkülöz minden alapot. Legfeljebb az az alap a plafonról lóg lefele. Ahhoz képest, amit Orbán Viktor legutóbb előadott.

Ha abból indulunk ki, hogy egy egységes szövetségi rendszer lokális felrúgása, a globális együttműködési keretek egyoldalú értelmezés-váltása mindenképpen politikai zárvány kialakulásához vezet, az alighanem belátható. Amennyiben egy ország nekiáll kerítéseket emelni, akkor az óhatatlanul egyfajta láncreakciót válthat ki. A magyar kerítés kerülőutakat, más országoknak fokozott terhelést jelent. Ott felerősödhetnek a kerítést pártoló hangok, és esetleg újabb sövényeket terem. Az így átrendeződő menekült-útvonalak újabb országokban szereznek támogatókat a kerítéseknek. S mire az EU esetleg felébred, addigra egy kerítésekkel szabdalt hatalomtechnikai játszótere azoknak a hülyegyerekeknek, akik szerint egy globalizálódó piaccal szemben az izolacionizmus egy előremutató tendencia lehet. Eltekintve attól, hogy egy-egy lokális zsebdiktátor sovén szólamokra alapozott, de alapvetően csak a saját harácsnokságát ismerő hatalmához teremthet ideiglenes alapot. Ideiglenest, mert a szólamok, gazdasági lehetőségek, erőforrások híján üresek maradnak. Ez az EU-nak közvetve sem kedvez. Ám másoknak még hozhat a konyhára, ha egy kebelbarát hajlandó elindítani egy ilyen láncreakciót.

Soros György felelőssége a hatalmi tényezők környékén különben valóban tetten érhető. Nem is annyira az EU felbomlásában. Egyszerűen azért, mert Amerikából nézve az EU felbomlása egy nagy, és egységesen szabályozott piac elvesztését is jelentheti. Az meg miért lenne érdeke egy pénzembernek? Az a megközelítés, hogy a tőzsdében, piacban érdekelt milliárdosnak érdeke lenne az EU szétrobbantása, elég megalapozatlannak tűnik. A felelőssége tehát nem ez. Az azonban igen, hogy Soros pénzén tanult Orbán Viktor is. Alkalmasint skill-eket gyűjtve ahhoz is, hogy ma kerítésépítő pozícióban lehessen. De nem csak ő volt Soros támogatottja a hazai hatalom gépházából. Amiről nyilván szeretnének az érintettek megfeledkezni. A hála különben sem történelmi kategória. Különösen akkor, olyan körülmények között nem, amikor hallgatólagosan elviselve, burkoltan, vagy nem is annyira burkoltan hallható az antiszemita retorika. S miközben a hála nem politikai kategória, már Jókai is megjegyezte, hogy „A hála egy neme a gyűlöletnek” (A lélekidomár). Az érintettek tehát igencsak gyűlölhetik Soros Györgyöt.

Orbán Viktorral az élen. Aki alighanem, világos pillanataiban, nyilván pontosan tudja. Anélkül a bizonyos alapítvány nélkül ma talán csak elfeledett zugírnok lenne valahol. Az, hogy olyam kijelentésekkel gondol rúgni Soros-ba, hogy a milliárdos és az embercsempészek tehetnek a menekültáradatról, emberileg tehát talán érthető egy kicsit. Nem szereti, ha a fenti „mellékkörülményre” valakinek a puszta világon-levése folyton folyvást emlékezteti. Talán emiatt gondolta, hogy megfelelő környezeti ellenpólust tud maga körül teremteni timikéző Andy felkarolásával és pénzzel való kitömésével. Csak hát ugyebár a tehetség és belső a motivációs nem ugyanaz Soros György és Andy Vajna esetében. A jelek szerint. Meg az eredmények szerint.

A menekültekre és embercsempészekre visszatérve. Kicsit a szellemi abszurd kategóriájába látszik tartozni az, hogy a menekülthullámot az embercsempészet tartja fenn. Az ugyanis feltételezné azt is, hogy az embercsempészek globális összeesküvése volt képes kirobbantani a szíriai polgárháborút. Az ISIS létrejöttéről már nem is beszélve. Talán még a Boko Haramról is az embercsempészek világszervezete tehet. Orbán Viktor szerint. Az ugyanis kétségtelen, hogy az útra kelők nagy része a háborús viszonyok miatt szánja el magát a vándorlásra. Beleértve az olyan közvetett hatásokat is, mint a szociális rendszer összeomlása, az éhezés, a napi erőszak, és hasonlók. Amikről a miniszterelnök nyilván csak azt tudja, hogy olvasta valahol egy jelentésben. Még talán januárban, mielőtt elment Párizsba. Ahol már megfenyegette az uniót a menekültekkel. Hogy aztán hónapokig ne csináljon mást, mint a gyűlöletet szítsa.

Alkalmasint mesterségesen is olyan helyzetet teremtve, amely kétségtelenül az embercsempészeknek kedvez. A magyar hivatalos politika esetében már augusztusban úgy tűnt, hogy valójában, árfelhajtó tényezőként, kedvez az embercsempészetnek. Akármi is a hivatalos kommunikáció. Ennek haszonélvezői aligha a menekültek. Ellenben egy maffia-szerű szervezet, amely erre rá képes települni, kétségtelenül az lenne. Ami természetesen nem azt jelenti, hogy a kormányzat, vagy érdekszférája érdekelt lenne az embercsempész-maffiákban. De azt jelezheti, hogy Orbán beszédírójának már megint sikerült az orráig sem elszemlélődnie, mielőtt ostobaságokat tálalt fel a miniszterelnöknek. Hacsak nem Orbán kérése volt a burkolt célzás: már megint az ő húzása a passzát-szél. Ha nem is tudja pontosan, hogy egy stadion melyik oldala a passzát.

Andrew_s

2 megjegyzés:

  1. "S miközben a hála nem politikai kategória, már Jókai is megjegyezte, hogy „A hála egy neme a gyűlöletnek” (A lélekidomár). Az érintettek tehát igencsak gyűlölhetik Soros Györgyöt." - írja blogjában. Tökéletesen igaza van.
    Nekem egy másik - hálával kapcsolatos - idézet jutott az eszembe:
    „Hálaért tenni jót, uzsorástól is kitelik. Mert ki tettéért valamit kíván, nem csuda, ha annak mértékét is meghatározza; s tettére tetszés szerint tesz kamatot. Az ily tevő legtöbbször csak hálátlant csinál, s később bűnösnek hiszi magát az emberiséget, s annak gyűlölésére szívét teljes joggal véli felhatalmazottnak.”
    Nem mond ellent sem Jókainak, sem Önnek. Már csak azért sem, mert jóval előtte írta le Kölcsey Ferenc.

    VálaszTörlés
  2. „Ha jót akarsz tenni: ne azért tedd a jót, hogy az emberek szeressenek téged, mert az emberek néha hálátlanok és nem szeretnek, te pedig csalódni fogsz. Ha jót akarsz tenni: azért tedd a jót, mert te szereted az embereket .”

    Emlékezetem szerint egy pap könyvében olvastam a fenti sorokat, s mivel nincs előttem a szöveghű környezet – bár idézőjelbe raktam – mégsem merem „idézetként” idézni. De a lényege ez volt a gondolatnak. A szerző - ha jól emlékszem - Slavko Barbaric. S hogy mindez: hogy jön ide?

    1.) Soros György azért tett jót Orbán Viktornak, hogy Orbán szeresse Őt? (Szerintem: Nem, de ezt inkább Soros Györgytől kellene megkérdezni. Ha azért tett jót, hogy Orbán szeresse őt, akkor most csalódottnak kell lennie, mert Orbán Viktor Soros Györgyel szemben kiérdemli a hálátlan jelzőt.)

    2.) Jó-e egyáltalán, amit Soros György tett Orbán Viktornak? – ( Szerintem : nem! Erre azonban Orbán Viktornak kellene választ adni, mert nekem egyáltalán nem jó, amit Soros György tett Orbán Viktornak. Orbán Viktor – nem egyszerű lelkére – ugyanis nagy hatással volt Soros György támogatása, hogy Orbán Viktor elinduljon a politikusi pályán.)

    3.) Orbán Viktor azért teszi a „közjót”, hogy az emberek szeressék őt? Szerintem: igen! És ezért fog majd csalódni, két okból is.

    4.) 3.a.) -Mert nem igaz, hogy jó az, amit a köz-érdekében tesz, még-ha úgy is tünteti föl, hogy: jó. Amit tesz, az csak neki, és vazallus híveinek jó, de nem a köznek. Felcsút nem maga az ország, Felcsút csak az országnak egy kis szeglete, csak ezt Orbán Viktor még nem tudja.

    5.) 3.b.) - Másik ok, hogy amit tesz: azért cserébe elvárja, hogy vazullus hívei szeressék őt.

    6.) Ezért majd Ő is ugyanúgy csalódott lesz, mert nem csak vazullus hívei, hanem az ország is meg fogja neki hálálni. Mert ahogy a fenti megjegyzés Kölcseyt idézte: Háláért jót tenni uzsorás is képes, és tettére Orbán Viktor is tetszése szerint tenne kamatot…

    7.) Lehet tovább folytatni a gondolatsort a „Gondolatvilágban”…….

    VálaszTörlés