2016. február 16., kedd

Pedagógiai gumicsontszüret

Kerekasztal, törésintarziával
Fotó: EISimay
A nem is biztosan pedagógustüntetéssé avanzsált pedagógustüntetés utózöngéi melegen tartják a média-vízcsapokat. Annyira, hogy nehéz ellenállni a kísértésnek. Még akkor is, ha pontosan tudható: a kormányzatnak igen erős érdeke fűződik az iskolaorientált megnyilvánulások gumicsonttá érleléséhez. Amely törekvés különben a legjobb úton halad.

Túl azon a hatalomtechnikailag csillagos ötöst érdemlő trükkön, amivel bénultságra ítélte Lázár a tüntetőket, a jobboldaltól nem túl távoli média oszlopának, a Magyar Nemzetnek a portáloldala (MNO) is szolgálatba helyezte magát. Azzal, hogy közöltek egy interjút Klinghammer Istvánnal, az aktuális Orbán-korszak első periódusának vége fele hatalomban volt államtitkárral. Azzal az államtitkárral, aki annak idején megkapta a felsőoktatás szétverésének jogát. Azt követően, hogy Hoffmann Rózsa, a korábban a teljes oktatás elsüllyesztésért felelős államtitkár végképpen lejáratta magát a felsőoktatás gardírozásában. Annak idején is gyorsan kiderült, hogy nagyjából annyi értelme van Klinghammerrel számolni államtitkárként, mint egy félrepattintott kőbaltával. A mostani interjú egy pillanatig sem oszlatta el ezt a képzetet.

A két korszak közt azonban mégis óriási a különbség. Klinghammer, államtitkárként legalább valamiféle hatalommal bírt. Valamint, akár okkal, akár ok nélkül, de a pozíciójának szóló tiszteletre is számot tarthatott. Most azonban gyakorlatilag egy politikai nulla. A politika értelmezési tartományában nagyjából annyira fajsúlyos, mint Boross Péter, aki szintén legfeljebb a kialakult trutymó sűrűségét jelző uszadékként érdemelhet figyelmet. Az MNO által közölt interjú jelentősége tehát ennyi. Legfeljebb a reakciók értékelhetik fel. Amelyekben nem is volt hiány. De amelyek közül a leglátványosabb az, hogy divat lett a kockásinges fényképeszkedés a tanároknál. A volt államtitkár egyik, különben nyilvánvalóan ostoba, kijelentésébe kapaszkodva. a kockás ingek célja a tiltakozás. Klinghammer ellen. Amihez csak gratulálni lehet. Azzal a kérdéssel megtoldva a gratulációt: hol tetszettek ilyen vehemenciával tiltakozni az államtitkár ellen, amíg hatalomban volt? A diákság tömegeibe vegyülve? Esetleg ott sem? A kockásinges képek mellé nem lehetne ezt az adatot is odatűzni? A következetesség és hitelesség jegyében előre is megköszönve ezt a kis extrát.

Különösen mert van pár apró, és lényegesen komolyabb hatalmi jelzéskör is az ügyben. Előjátéknak azok, a kisebb célzásokról szóló, akár személyes megjegyzések jöhettek szóba, amelyek a tüntetéstől való távolmaradás jótékony hatását ecsetelték a munkaviszonyra. Azonban a KLIK-nél a jelek szerint elfelejtették tájékozatni a dolgozók egy részét két fontos jelen-helyzeti körülményről. Az egyik, hogy Rákosi-elvtárs már elhunyt, és regnálása óta is eltelt pár évtized. A másik, hogy a kormányzat eddig bevált módszere a megosztás, illetve kifárasztás taktikája. Aligha szorulnak rá olyan, az egységes felháborodást szolgáló külön-utas megoldásokra, mint amit a KLIK vetett be Zuglóban. Megszívatva a Miskolcon tüntető iskolát, illetve iskolavezetést. Amelynek egységbe kovácsoló hír-érétkére csak ráerősítenek azok, amelyek egyre újabb adalékkal szolgálnak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) fizetésképtelenségére. Legutóbb a speciális képzést igénylő gyermekeket fosztva meg az iskolába jutás lehetőségétől.

Közben a tanárok? Továbbra is majdnem sztrájkolnak. De Gallóné szerint majdnem sztrájkoltak már novemberben is. Akkor januárra jósolta a szakszervezeti vezető a sztrájkot. Most, ha jól rémlenek a napi hírek, márciusnál tartanak, mint egy lehetséges kezdési időpont. Meg is kell az ilyet tárgyalni! Például a kerekasztalnál. Ami, mint tudjuk a hatalom mételye. A sötétben biciklit tologató Balog Zozó megtévesztő, és időhúzó akciója. Alkalmasint tényleg az. De az volt akkor is, amikor januárban ugyanaz a szakszervezeti vezető, Mendrey, sürgette a létrejöttét, aki aztán nem győzte fikázni. Mielőtt leült mellé. Hogy aztán megmagyarázza, hogy miért tévedett a leülésben. Elvégre a szakszervezeti vezető legfőbb kelléke a vasököl. Ja nem! Az oda csap, ahova köll! Állítólag. Szóval nem a vasököl, hanem a következetesség. Amelynek jegyében most mégis van kerekasztal.

Kicsit más, kicsit alternatív, de van! Jó-jó! Nem cikizem szegényeket. Különösen, mert tényleg jó, hogy összeültek. Jobb lett volna ugyan a tüntetés előtt. Jobb lett volna a tüntetésre egy közös platformon megérlelt véleménnyel érkezni. Jobb lett volna, ha a nem adják fel a hatalomnak a labdát, és előbb alakul meg ez, mint Mendrey kicikizte azt, amelynél ült. Jobb lett volna, ha elkerülve a kontra-kerekasztal látszatát is, elé mennek a hatalom, hosszú távon eddig többnyire sikeres, megosztási kísérleteinek. De hát ez van. Ezt dobta a gép.

Andrew_s

2 megjegyzés:

  1. "Túl azon a hatalomtechnikailag csillagos ötöst érdemlő trükkön.."
    -------------------
    -Óh: rengeteg ilyen csillagos ötöst érdemlő trükk van bölcs vezérünk tarsolyában. Mint például az, hogy - bár a pedagógusok a tüntetésen kijelentették, hogy nem béremelést követelnek - Bölcs Vezérünk (Biztos, ami biztos!)válaszában a tüntetéssel kapcsolatban kijelentette, hogy nem tud bért emelni. A vazullusokat ezzel a kijelentésével pedig a pedagógus társadalom ellen hangolja: most kaptak béremelést, ott van az életpálya modell, de ez a hálátlan népség megint béremelést követel.
    Orbán Viktor ezek szerint nem-csak-hogy nem látja, hogy mi van ebben az országban, hanem még: meg sem hallja. Orbán Viktor se nem lát, se nem hall....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dr Találdky, lehet, h se lát-se hall, de a tünti Lézer Janihoz tartozik, Péter Piroska pedig az ő emberük. Egy vicc az egész!

      Törlés