2016. március 26., szombat

Harrach: A KDNP-t elegen szeretik

A vasárnapra rendelt kötelező boltzár a kezdetektől sem tűnt többnek egyszerű botorságnál. Eltekintve attól, hogy demonstrálta a KDNP esetében a puszta lét tényét, és ennek igazolását egy kormánypárti gesztus keretében. Azt a hatalmi gesztust, amellyel a Fidesz megsimogatta a klerikális lobbi-platform buksiját: igen, hülyécskék, még önálló párt vagytok.

Mert politikai tekintetben a KDNP aligha tekinthető önálló szerveződésnek. Még akkor sem, ha van önálló pártbejegyzésük valahol. Jó mélyen eldugva. Orbán latrinájának szegletében. Ahonnan a hatalom mindig elő tudja szedni, ha szükséges, tisztára nyelveltetni a kereszténységet nem, legfeljebb annak egyház-hatalmi ágazatát ismerő formációval. Ha szükség van valami balhé megerősítésére, illetve elvitelére. Jól megfigyelhető ez a mozzanat szinte minden esetben, amikor valami ökörség mellett a KDNP az első, amelyik felzárkózik, támogató nyilatkozatokat tesz, vagy beterjeszt egy javaslatot a jelmezes főpróba keretében. A vasárnapi boltzár ebből a szempontból kétségtelenül kakukktojás. Ezt első közelítésben simán taccsra tette a vezér. Így kellett némi inkubációs idő, amíg a javaslat megért és maga teljes ostobaságában napvilágot látott. Ráadásul ez a folyamat jelzi, hogy ez a nagyszerű ötlet valószínűleg tényleg a klerikális lobbistáknál születhetett meg.

Bevezetése valószínűleg az említett gesztuson kívül még hatalmi demonstratív erővel bírt. A kormánypárt a kezdetektől népszerűtlen, és alig támogatott ötlet bevezetésével eredményesen mutatta be a társadalomnak: bemutathatok én nektek, és mégis paríroztok, ti marhák. Talán emiatt karolta fel végül Orbán az ötletet. Bízva abban, hogy majd csak hozzáfásul az ország. De valahogy ez nem jött be. Egy ilyen irányú népszavazás szinte biztos bukta lenne a hatalomnak. Talán ezt felismerve fordultak meg a spontán arra sétáló kopasz fiatalemberek egy kis lökdösődésre a választási irodánál. Akkor, amikor az ellenző népszavazás hitelesítése lett volna a tét. Most azonban, hogy az ügy a nem mindig hatalom-lojális Kúriánál van, a jelek szerint inkább előre menekülne a kormányzat. A KDNP támogatását valószínűleg nem kell nélkülöznie ezt követően sem, mert a képviselői, kimászva a hatalmi pixisből, elmehetnének zabot hegyezni. S ezt alighanem pontosan tudják.

Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy már megkezdték annak az önbiztató kommunikációnak a nyomatását, amely alapján őket aztán egyáltalán nem rázná meg a boltzár megszűnése. Harrach Péter, kormányzat éhezésügyi szakértője szerint. Arról is mesélve, hogy noha KDNP-ötlet volt az emberek szívatása, de a megvalósításban már nem kérték ki a véleményüket. Ami azért lég szánalmas kihátrálási kísérlet. Akárhonnan is nézzük. Mert legfeljebb csak annyit jelenthet, hogy a nemzeti fővadász pártja még annyi kiskaput sem akart hagyni, amennyi esetleg belekerült a rendszerbe. Az ugyanis elég valószínűtlen, hogy a templomok vasárnapi zárva tartását is be szerették volna építeni a törvénybe. Elvégre ők mégis csak a KDNP. Ha nem is annyira keresztények, és jelenleg egy illiberális kormányt támogatva nem is annyira demokraták. Néppártnak már csak azért is nehezen tekinthetők, mert ahhoz önállóan kellett volna indulniuk a választáson. S milyen párt az, amelynek képviselőiről, tartalékszóvivő slapajjá degradálva, gyakorlatilag egy másik párt dönt.

Ezt követően azt mondani, hogy a KDNP köszöni, jól van, és meg van a maga támogatottsága lehet igaz. Amennyiben a támogatottságot mértékét nem feszegetik. Mert lehet, hogy Harrach szerint eléri a szükséges mértéket. De ahhoz, hogy önállóan bekerüljenek a Parlamentbe erősen le kellene vinni a bejutási küszöböt. De talán nem. Mi lenne, ha a KDNP megpróbálná? Ezt a Fidesz nem engedheti meg magának. Egyelőre. Különösen mostanság, amikor minden talpnyaló számít.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése