2016. április 22., péntek

PDSZ: Sztrájkolók és sztrájkolóbbak

Az érdekvédelmi dream-team
A tanárok sztrájkoltak. Ezt megértem, hiszen a demokrácia egyik alapjoga a sztrájkhoz a tiltakozáshoz való jog. Ez akkor is igaz, ha személy szerint először egy valós érdekképviseletet kellene alakítani a jelenlegi helyett. Az azonban kicsit visszás, ha a babaruha visszaadása körül is vita indul a sztrájkkal kapcsolatban.

Történt ugyanis hogy a kormányzat részéről közölték: a sztrájk nem fizetett ünnepnap. Aki sztrájkol, oldja meg a tartalékaiból. Ez a szemlélet nem különösebb képvisel újdonságot a történelemben. Az is nyilvánvaló, hogy a sztrájknak éppen az adhat morális nyomatékot, ha kockáztat vele valamit a sztrájkoló. A jelen esetben például az aznapi fizetését. A szakszervezetnek pedig legyen sztrájkalapja erre az esetre. Ennek léte sem ritkaság. Legfeljebb tehát a PDSZ vezetői számára jelent különlegességet. Akik szerint a sztrájkalap nem is kell, és nekik az is elég, ha utat mutatnak a csalános felé. Amelyben mindenki önkiszolgálóan verheti azzal azt, ahol a legjobban csíp.

Ha ez iránt eddig bárkinek kétségei lettek volna, akkor a PDSZ teljesen világossá tette ezt azzal a reakcióval, amit a KLIK bérelvonásos körlevele nyomán mutatott. A KLIK ugyanis a sztrájkolók számára körlevelet küldött azzal, hogy tudomásul veszik: az aznapi bér ugrott. Ezt lehet az Orbán-kormány bosszújának tekinteni, de ettől még igaz a bevezetőben írt helyzet: a sztrájk nem fizetett munkaszüneti nap. Lehet természetesen azt is mondani, hogy a Fidesz évekig sztrájkolt a Parlamentben. De akkor nem igazán szerveztek tüntetést a munkára kényszerítésére. A PDSZ részéről Tóth Viktor azonban most azt mondja: nem járja hogy levonják az egész napos bért attól is akinek aznap csak pár órát kellett volna tanítani.

Ezzel azonban több egyéb dolgot is állít. Az egyik az, hogy elismeri: a napi két-három órás munkát nem tekinti teljes értékű munkanap-teljesítésnek. Ezzel valójában azokat erősíti a PDSZ, akik szerint a tanárok ne morogjanak azért, amiért heti 22 óránál többet kellene tartaniuk. Márpedig elég érdekes szakmai érdekképviselő az, amelyik az, amelyik a nagy nehezen kiizzadt, és jelenleg is egyedül felmutatott tucatnyi pontot gyengíti. Nem mintha hirtelen a megváltás csúcsának tartanám azokat a pontokat, csak hát azóta sem tudott a gőzerővel gőzleeresztő CKP felmutatni a társadalomnak.

Ugyanakkor az érdekképviselet részéről ezennel azt is kinyilvánították, hogy vannak sztrájkolók, akik csak pár órát buktak, és vannak még sztrájkolóbak. Akik az egész napot bukták adott esetben. Ami egy újabb töréspontot vihet be a tanárok közé. Ez nyilván kellett nagyon a tanároknak. Egy olyan szakszervezet részéről, amelynek különben nincs sztrájkalapja. Igazán kiváló egy érdekképviselet. Ha nem lenne, ki kellene találni. De még szerencse, hogy a szakszervezeti vezetők megkímélik a kitalálás fáradtságos munkájától a Fideszt. A tanárok megosztását, és követeléseik gyengítését megoldják ők saját hatáskörben. A mostani helyzetben a PDSZ részéről.

S akkor csodálkoznak, hogy a szakszervezetek hiteltelenek, és a tanárok alig ötöde tagja valamelyiknek? Az lenne csoda ha nem így lenne.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése