2016. május 23., hétfő

Demagógisztáni napló: Pukli, mint akit halkan feljelentettek

A Blikk értesülése szerint feljelentették Pukli Istvánt, és már nyomoznak is ellene. Mely utóbbi kétségtelenül példás szorgalmat feltételez a hatóság részéről. Az Index a jelek szerint hiába kereste meg a rendőrséget, de nem hiába kereste meg Puklit, aki kiállt, és hősként kiáltá: kiáll a vizsgálatnak elébe. Azért persze nem ennyire pátoszos a helyzet. De kicsit elgondolkodtató.

Abban persze semmi meglepő nincs, ha a közfeljelenések serény robotosa feljelent. Tényi Istvánt márpedig eddig is úgy ismerte meg a köz, hogy ő ilyen. De legalább a nevét is adja az akcióhoz. Mert tehetné névtelenül is. Hazánkban annak is nagy hagyománya van. Bár túl sok veszteni valója talán nincs is. Míg a Fidesz van hatalmon. De ezen majd átmegy akkor, ha a Fidesz megbukik. Mert egyszer valószínűleg megbukik. Ahogy elvesztette a hatalmát az SZKP, illetve erre felé az MSZMP is. Mármint az egykori, amelynek prominensei a Fideszben is szép számmal előfordulnak. KISZ-prominensekkel vegyesen. Úgyhogy, talán, nem is annyira vesztette el a hatalmát. Csak átalakult. De azért ettől még megbukhat. Vagy ismét átalakul. S akkor a serény robotosoknak nyugdíjas állásuk lesz. Amikor is még mindig feljelenthetik a szomszédot és annak kutyáját. Mert szerinte furcsán ugat. Addig is. Csak serényen előre a nemzeti demokrácia kijelölte orbanista úton.

Amelyen a jelek szerint a pedagógus-tüntetések illiberális arca lett az éppen aktuális célpont. A feljelentést, a Blikkből idézve „minősülő közfeladati helyzettel visszaélés bűntett gyanújával” tette meg a feljelentő. Ami igazán dicséretes. No, nem az, hogy feljelent, hanem az, hogy egy ilyet meg tud fogalmazni. Mert az utcán valószínűleg százakat meg lehetne kérdezni, mielőtt valaki kinyögi ennek a megfogalmazásnak a helyes megfejtését. Az valószínűleg joghallgató lesz. A hírben szereplő megfejtés szerint ez azt jelenti, hogy a „bejelentés szerint ugyanis az igazgató tevékenysége miatt kellett felmondania az egyik tanárnak”. Hiába: a mi jó édes anyanyelvünk. ami miatt most nem tudjuk, hogy az igazgató, az ő saját tevékenysége miatt kellett, hogy felmondjon a tanárnak? Esetleg a tanár érezte, Pukli ténykedése miatt kényszerítve magát, hogy felmondjon? Vagy mi? Azért persze érdekes lenne mindazok feljelentése, akik egy vezető miatt a távozás hímes mezejére lépnek. Úgyhogy ettől sem biztos, hogy okosabbak leszünk. De mire a vizsgálat lezárul, talán majd igen. Addig szinte már-már kényszeresen kezdjük törölgetni a szemünket, és megtapsolni a hősként a vizsgálat elé álló Pukli Istvánt.

Amíg eszünkbe nem jut esetleg az, hogy egy ilyen húzás hatalomtechnikailag úgy marhaság, ahogy van. Márpedig a Fideszt sok mindennel lehet vádolni, de azzal nem nagyon, hogy gyakran követ el gyermekded kommunikációs hibákat. Azzal sem érdemes valószínűleg számolni, hogy ez a feljelentés elfordítja a figyelmet az iskolák totális államosítását, az alapítványi iskolák vagyonának lenyúlását célzó tervekről. Mert mintha túl nagy figyelmet nem is nagyon kaptak volna. Semmi hirtelen megszervezett tüntetés, semmi flashmob, semmi harsonával kidobolt színpadról közzé kiáltott gigantikus sztrájkfenyegetés. Még öt perc sem. Illetve de. Majd egyszer. Június 11-én. Amikor majd csak összejönnek a tüntetők. Akik összejönnek. S akik számossága talán nem is lenne olyan gigantikus. Úgy különben. De lehet, hogy igen. Talán még az is előfordulhat, hogy más vezetőt, más szónokot emel a tömeg a vállára. Ebből a szempontból nem sok értelme lenne Pukli feljelentésének. Miközben egy igazgatótól akár a rá vonatkozó jogszabályok ismeretét, és ezzel a támadási felületek csökkentését is elvárhatnánk.

Ugyanakkor az elég régóta ismert, még a regényekből is, hogy egy mozgalom csak összezár, ha a vezetőjéből mártírt kreálnak. A feljelentés ebből a szempontból tehát hatalomtechnikai bakinak tűnhet. Azonban az is tudható, hogy Pukli a maga illiberálisan tekintélyelvű nyilatkozatával a háta mögött nem okvetlenül minden pedagógus szívét nyerte meg. Ellenkező esetben nagyságrenddel többen mentek volna meghallgatni a fellépéseit. Talán akkor is, ha a Jobbiktól is sikerül elhatárolódnia. Az viszont a tüntetések és a sztrájkok részvételi arányaiból látszik, hogy még a tanárok megszólítottsága sincs kimaxolva. A hatalom számára tehát Pukli egy nagyon jó mozgalmi arc. Legalább annyi embert távolít el a nyilvános megmozdulásoktól, mint akit vonz.

Valójában akár meg is érheti, és éppen a készülő tüntetés előtt, odabetonozni a mozgalom élére. Conteo rulez! Azzal, hogy az összezáró szervezőket egy füst alatt „rá is tolják” Puklira. Olyan helyzetet teremtve, hogy a pedagógusok mozgalma vele álljon, vagy bukjon. S vele váljon rásüthetővé a Jobbikkal kokettáló bélyeg akkor is, ha sok pedagógus nem ragaszkodna ehhez. S persze, ha kiderül, hogy tényleg van támadási felület, akkor az egész mozgalmat lehet a törvénytelenségek mellett kiállónak titulálni. Azt sem vitatva, hogy a nyári uborkaszezon előtti nagy nekirugaszkodásra új vezetőt keresni még jobban megosztaná az amúgy sem egységes pedagógusokat. A hatalom tehát valószínűleg képes lehet mindkét forgatókönyvből profitálni. Ami ismét felveti: kinek az érdeke volt, hogy februárban nem igazán próbáltak meg a szervezők egy hitelesebb csapatot válogatni?

Természetesen azt sem hiszem, hogy egy mozgalom élére egy szentet kell választani. Illetve kellene, csak a népesség arányához képest kevesen vannak, és nem is mind akarnak színpadra állni. De talán ennél azért szélesebb lett volna a kínálat a demokratikusabb sokaságban is.

Andrew_s

2 megjegyzés:

  1. Tényi István, a "Legnagyobb magyar feljelentő"
    Vannak titulusok a legnagyobb jelző mellé, vagy után, Tényi István neve mögött - a legnagyobb után - a magyar feljelentő szerepel. A 444- oldalán / http://444.hu/2015/02/11/tenyi-istvan/ olvasható egy riport, melyből sokat megtudhatunk erről a kétségkívül imponáló fiatalemberről, aki mint kiderült megpróbálkozott a tanári pályával is, csak nemigen jött szegénynek össze. Mint FIDESZ párt-tag akkurátusan figyeli, hogy ki nem engedelmeskedik a vezér ürünek, és azonnal följelenti. A FIDESZ pedig hálás neki, hiszen azonnal jelzi, ha valahol probléma van, amit meg kell oldani az irányításban. Én személy szerint sajnálom, hiszen egyebet sem csinál, mint feljelent. Csak - sajnos - azt hiszi, hogy a feljelentésvel kapcsolatban megoldódnak társadalmunk erkölcsi és anyagi problémái. Milyen sokra vihette volna a Rákosi, vagy a Kádár rendszerben, netán a fasiszta diktatúrában. Ő ugyan "tanár", de ha egy diáknak ilyen a személyisége, akkor azt mondjuk rá, hogy "stréber" Nos - tanárként - nem szeretem a stréber diákokat, mert túlértékelik és előtérbe tolják magukat, közben pedig tudásuk alig értékelhető. Arra vagyok kíváncsi, hogy ezt a nagytudású, szerény fiatalembert a FIDESZ mikor fogja példaképül állítani társadalmunk elé, hiszen társadalmilag nagyon hasznos munkát végez: rögtön visszajelez a vezérnek, ha valaki nem úgy gondolkodik, mint ő. Mert ő úgy gondolkodik, mint a vezér...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényi tényleg stréber. A karrierje azonban töretlen, és az is marad. Az ilyeneket annak idején sem zavarta, hogy a Gestapot, vagy az AVH-t informálják.

      Törlés