2017. március 5., vasárnap

Kedves Momentum! Menjetek a fenébe!

S a Momentum tényleg gumicsontirányba indult! S tényleg párttá alakult! Talán kár értük. Talán nem. Valószínűleg előbb érik el a politikai süllyesztőt, mintsem ez kiderülhetne. Akkor is, ha megtartották a Momentum Mozgalom nevet a párt számára. Ami önmagában nem feltétlenül baj. Legfeljebb egy darabig el fog tartani, amíg az emberek megtanulják.

Nem az új párt nevét, hanem azt, hogy mostantól szó nincs egy adott cél elérése érdekében tevékenykedő, széles társadalmi platformot elérni szándékozó mozgalomról. A mozgalom ugyanis nem párt. A mozgalomnak elég az is, ha valami ellen szeretné megmozgatni a társadalmat. Mármint akkor, ha a társadalom az elutasított valami nélkül is működőképes, és az ország is ki tud nyitni másnap. A párt természetesen irányulhat bármi ellen, de nem elég csak elutasítani egy adott politikai berendezkedést. Ha nincsenek konkrétan megfogalmazható programpontjai, akkor fabatkát sem ér. Ez akkor is igaz, ha történetesen birtokolja a kormányzati hatalmat. Jó példa erre a program nélkül, az egész országot fabatka-világgá silányító Orbán-rezsim. Amivel értem, hogy fel lehet venni a versenyt programhirdetés nélkül. S úgy, hogy célként a hatalom megszerzése lebeg a szeme előtt. De, ahogy korábban írtam, a program helyett harc meghirdetése felesleges. Ilyen pártunk már van.

Ugyanakkor a „Mozgalom” a névben megtévesztő is lehet. Éppen azért, mert a párt célközönsége nyilvánvalóan szűkebb, mint az a halmaz, akik mozgalomként az aláírásukat adták az olimpiai népszavazásra. Így a Momentum Mozgalom vagy most veri át az embereket, amikor egy egészen más, nem párt-célra indított aláírásgyűjtésre hivatkozva politikai párttá alakul, vagy korábban verte át az embereket. Amikor egy valós társadalmi kérdés kapcsán indított, az adott kérdésben valós véleménynyilvánításra vágyó emberek aláírását úgy gyűjtötték, hogy tudták: egészen másra kívánják majd az így kialakult ismertséget felhasználni. Alkalmasint olyan pártunk is van már, amelyik néhány valós társadalmi problémát ragad ki, és azok talaján igyekszik a féligazságainak piacteret teremteni. Alig hiszem, hogy a kimazsolázott féligazságok pártja, a Jobbik mellé kellene még egy ilyen politikai szervezet. Még akkor sem, ha a féligazságokra adott félválaszok mások, mint a Jobbik esetében.

Az előbb említettek fényében ez a kijelentés a Momentum részéről enyhén szólva is visszás: „Az akciónkból egyértelműen látszik, hogy a választóknak valami újra van szükségük”. Amennyiben az „akciónk” a Noolimpiai aláírásgyűjtést takarja, akkor az ebben a formában ugyanis nem igaz. Igaz akkor lett volna, ha a kérdés úgy szól, hogy: „Támogatja-e, hogy a Momentum Mozgalom pártként szálljon szembe az Olimpiával?”. De ugye nem így szólt a kérdés. Miközben egyébként ismerős ez a „választóknak valami újat” mottó is. Úgy rémlik, hogy volt már egy párt, amelyik meghirdette a politikamentes politika koncepcióját. Nem túl nagy sikerrel. Mármint akkor, ha az LMP kormányzati szerepét tekintjük. Mert a politikamentes politika eléggé fából vaskarika. Amellett korántsem jelent kormányzati programot. Sokkal inkább a masszív befeszülést egy kényszerképzetes útkereszteződésbe. Ahonnan mindenfelé lehet lövöldözni, és körbekiabálni: „Most jól beszóltunk mindenkinek!”

Ahogy most a Momentum is úgy döntött, hogy megmondják a tutit. „Nincs szolidaritás a jobboldalon, nincs pozitív nemzetkép a baloldalon”. Ami egyébként egy komoly lózung legfeljebb. Ha ugyanis a jobboldali fórumokat nézem, akkor van jele a szolidaritásnak. Még akkor is, ha ez esetleg csak az együttüvöltés kórusát jelenti. A kijelentése ezen része legfeljebb a jobboldal elutasítására jó. A baloldal nemzetképének pozitivizmusa pedig bőven szubjektív. Nincs abszolút értelemben leírható „nemzetkép”. Még akkor sem, ha vannak kiváló festményeink a magyarok különböző cselekedetiről. Az, hogy egy adott jövőkép kinek a számára pozitív, vagy negatív, az erősen nézőpont kérdése. Van, akinek egy szocialisztikus nemzetkép pozitív, és lesz, akinek nem. Ahogy van biztos olyan is, akinek az etnikai alapon kinevezettek nemzetének a képe pozitív. A Momentum tehát beszól a baloldalnak is, és azt is elutasítja. Márpedig a társadalom nagy része ilyen, vagy olyan „oldali”. akkor is, ha nem megy el szavazni.

A Momentum tehát egy mozdulattal, amikor mozgalom gyanánt pártnak tekinteti magát, ugyanekkor a társadalom nagy részét is elutasítja. Ilyet is ismer a történelem. Az anarchista pártok egy része olykor a törvényhozásba is bekerül. De igen ritkán válnak kormányzati tényezővé. Mert az országoknak másnap is ki kell nyitni. Igaz, ahhoz mégiscsak kellene valami program. Ahhoz az nagyon kevés, hogy valamiért olykor aláírásokat gyűjtenek. Lehetőleg eltitkolva az adatbázisépítés valós célját. Ebben a felállásban, mert az aláírásgyűjtés előtt nem tisztázták mindenki előtt, a kérdésbe is beletéve, a valós célokat, elmehetnek a fenébe!

Andrew_s

8 megjegyzés:

  1. Fiatalok, jól csinálták, bár a pályázat előtt kellett volna, és akkor követelni a népszavazást! utólag meg vagy okafogyott, vagy nem érdekük követelni! Igen volt olyan gyanú sokakban, hogy a szavazó bázist is, előre begyűjtötték, és volt kósza hír, hogy párt lesznek, mivel egy párthoz sem álltak, nyilván más programmal. Pártok lehet gondolkodni, hogy hoznak vagy visznek szavazókat, nem Csak Gyurcsányon lovagolni, visznek minden bizonnyal,meg más pártok is akik még nem ismertek,joguk van hozzá?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa!
      Köszönöm a véleményed.
      Senki nem vitatta, hogy az aláíráskampányt jól csinálták. De pont ezzel kapcsolatban, s minden riporteri erősködés dacára pont azt hangsúlyozták, hogy nem pártként csinálják:
      https://atlatszo.hu/2017/01/17/nem-az-olimpiara-igen-a-jovonkre-szinre-lep-a-momentum-mozgalom/

      Ezért csúsztatásnak tűnik a pártalapításkor visszahivatkozni erre.
      Egyébként a pártalapítás természetesen joga minden csoportnak a törvényes keretek között. De ezt senki sem vitatta. Hogy érdemes-e? Morális-e? Az meg lehet szintén vélemény kédése.

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  2. Az utolsó 3 szóval értek egyet!

    VálaszTörlés
  3. Hát engem meg rohadtul nem érdekel. Végre nem a szerencsétlen baloldalba kell bíznom. És amilyen lopások ,rablások mentek/nek itt évekig büntetlenül már lesza.ok minden jövőbeli programot.Közhely, de ezt megúszni egy szimpla kormányváltással nem szabad. Jogállam visszaállítása, vagyonelkobzás. Mese nincs. Ezer milliárdokat így ellopni! És kur.ára felhúz minden egyes politológus,blogger okoskodása ,mások fikázása. Közbe a szerencsétlen dolgozó meg semmit se tud tenni. Van velünk szembe 2millió agyhalott akik abból értenek,hogy látnak egy szép főteret, meg a balf.sz t a tévében aki épp lódít vmi hülyeséget és eladja az egészet vmi vicces szövegelésnek. Elég volt. Már nem érdekel,hogy náci vagy akárki, csak ZAVARJA MÁR EL EZEKET A HALÁL.... Az EU meg annyira aszisztál mindehhez,hogy lelkes EU pártiként is naponta szembehugyozva érzem magam. 1évig hagyják békén a szerencsétlen kihívókat. 1év basszus. Utána kritizáljatok. Addig csak az ember maradék kedvét is elveszitek,hogy bárkiben is bízon a nyomorult. Nehogy véletlenül csökkenjen a bizonytalok száma,nehogy..

    VálaszTörlés
  4. engem a nagyon régen az átkosban még a Fővárosi Nagycirkusz Porondján szereplő Ötvös bohóc mondására emlékeztet behozott egy köteg felfújt lufit és sorra kiszúrta, de a legutolsó után mindíg kirángatott egy másikat a feneketlen zsebéáből és elkiáltotta magát: van másik ez a momentum, semmit sem ér, poltikai programjuk nincs, kultúrális ismereteik nullák, felfuvalkodottak, majdnem azt mondom, hogy műveletlenek és nagyon sokat beszélnek és abban a soxóban sok a leve gyorsan kiégtek, de még ők tudják a legkevésbé de politikusok akarnak lenni, mert ingyen élni sokkal jobb, mint kemény és hasznos munkából

    VálaszTörlés