2018. február 27., kedd

Ki lesz a következő Orbán-Fidesz-ellenség?

A kormánypárt hipermozgásossá vált a hódmezővásárhelyi fiaskó után. Amely helyzet akkor is figyelemre méltó, ha kissé elhamarkodott lenne azt országosra extrapolálni. A hódmezővásárhelyi helyzetet nem. Noha a Fidesz láthatóan nekikészült az országos kommunikációnak.

Annyiban mindenképpen, hogy két kipróbált káderükkel is hangulati főpróbát tartattak. Az egyik Bayer Zsolt volt, aki zsigerből meghirdetett egy békemenetet. Több kérdés is felmerülhet ezzel kapcsolatban. Melyek egyike kétségtelenül az lehetne, hogy miért március idusára szervezik? Hátha most fog befagyni a Duna. Mert igazán stílszerű nyilván egy királyválasztással egybekötött békemenet lenne. Noha, esetleg vihetnek magukkal hordozható jégtáblákat. Egy, amolyan instant királyválasztáshoz. Természetesen teljesen spontán módon felvetve a békemenet transzparensei alatt.

De, hogy komolyan vegyük a helyzetet, át is lapozhatunk Bencsik András javaslatára, akinek éppen most szúrt szemet a sorosozás. Legalábbis elkezdte fejtegetni, hogy elemi iskolai szintű, és teljesen felesleges. Mármint Soros György emlegetése. Furcsa módon egészen eddig ez teljesen rendben lehetett neki. Túl sok tiltakozásról, minden esetre, nem lehetett tőle olvasni. Holott határozottan takarékosabb megoldás lett volna, ha nem szórják a pénzt a plakátokra. Amely a jelek szerint mégis csak jó bevétel lehetett valakiknek. Jelige: „tart, ameddig tart a kampány”.

Az egyik káder tehát belengette a békemenetet, hogy a kormánypárt decibelharcosai gyúrhassanak rá. A másik káder pedig bejelentette, hogy a felkészüléshez hamarosan új vezérszólam jön. Szó szerint. Amennyiben Pannónia önjelölt vezére maj' kihirdeti a legfrissebb szólamot a papagájkommandónak. Mert valamit csak kell majd szajkózni a választásokig. Nagyjából az is sejthető, hogy az ellenségképek átcsiszolása lehet most a Fidesz hangulatfelelőseinek a házi feladata. Lehetőleg úgy, hogy a Hódmezővásárhelyen történteket is megindokolja, és elfoglalja a kommunikációs helyet is. A korrupciós történetek elől, és lehetőleg minden más kínos kérdés elől is.

Ehhez, szinte bizonyosan, rá kell licitálni mindarra, ami eddig belefért a képbe. Mert ellenkező esetben nem viszi át a gyűlöletre szocializálódott hívek ingerküszöbét. Meg egyébként is kell egy, Soros Györgynél is szélesebb körben kinevezhető ellenség. Ráadásul olyan kört érintve, amelyik, illetve amelynek a tagjai bárki számára láthatók, felfoghatók, és nem csak a hipotetikus lázálom szintjén realizálhatók. Akkor is, ha Szijjártó még le van maradva egy kanyarral, és beleragadt a korábbi kommunikációba. Miközben persze számíthatunk egyes elemek átvételére is a korábbi panelek közül. Így a civil szervezetek elleni fellépés szinte biztosan ott marad a palettán. Hacsak az most anti-sorosozós Bencsik meg nem világosul, hogy az anti-ételosztósBencsik is hülyeségeket beszélt.

Aztán persze ott van az ellenzék, akiket szinte biztosan meg kell Orbán szerint semmisíteni. Amellett elkezdenek ott lenni a kilométerköveknél. Nem is mindegyikük olyan megbízhatóan szélsőséges, mint az, amelyik szavazóira most rá akarja tenni a Fidesz a kezét. Az tehát szinte biztos, hogy az ellenzék szinte egész pályás letámadásra számíthat. Kikiáltva globális ellenségnek. Nem először Orbán retorikájában. De lassan az egyetlenként maradva az igazi ellenségek közül. Mert aligha kockáztatja meg a cigányság szavazatainak globális elvesztését, és az antiszemita kártyát is kínos lenne szélesebb körben kijátszani. Nem mintha a Fidesz, illetve a Jobbik holdudvarában nem lenne mindezekre kereslet. De most ezek nyílt kijátszása most mindkét pártnak kínos lehet. A sejtetések szintjén pedig már régóta a pakliban vannak.

De mindez a vélemény csak a most ismert helyzetet veszi figyelembe. Szinte biztosak lehetünk abban, hogy a Fidesz vezérkarában lázas munka folyik, hogy a békemeneten résztvevők szintjén is kommunikálható ellenségeket szervírozzanak. A vezéri hordóról.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése